Vlasnik splitske konobe 'Otprilike ovako' Davor Grabovac nedavno je dao izjavu za RTL koju smo prenijeli na Dalmatinskom portalu s naslovom 'Splitski ugostitelj zaziva lockdown: Ako mislimo sačuvati sezonu, treba već sada zatvoriti'. Uslijedile su burne reakcije po društvenim mrežama, Grabovac nije promijenio mišljenje, ali je još jednom ponovio svoj stav.
- Nisam pobornik lockdowna nego zdravog razuma. Dakle, ako Stožer smatra da su ugostiteljski objekti krivi za širenje korone, a znamo da nije dokazano, neka nas zatvore i tako spase turističku sezonu od koje živi cijela država. Neka jasno kažu: 'Nećete raditi dva mjeseca, a nakon toga možete'. Ali nas se stalno drži u neizvjesnosti, a ne možemo naći logiku u njihovim odlukama. Zašto, primjerice, mogu raditi restorani unutar hotela, a ostali ne mogu? Zašto se obiteljska zabava može organizirati kući, a ne može u restoranu? Zašto se kava ne može kupiti u kafiću, a može na benzinskoj stanici? Dakle, ja se zalažem za uvođenje reda, čak i ako to uvođenje reda znači da neko vrijeme nećemo raditi - rekao nam je Grabovac.
Pojasnio nam je svoj stav po pitanju dopuštanja rada objektima sa štekatima...
- Razumljivo mi je bilo da se sve zatvori prilikom prvog lockdowna, ipak je tada bilo dosta nepoznanica o bolesti. No, smatram da kasnije nije trebalo zatvarati restorane, mi zbog prirode posla brinemo o higijeni više od drugih djelatnosti. Pogotovo štekate nije trebalo zatvrarati, ako se može šetati, može se i sjediti vanka. Po meni nema zapreke da se radi i u zatvorenim dijelovima, a ne samo vanka. No, ponavljam, bitno je zdravorazumski odrediti pravila. Moj kolega je nedavno objavio post koji otprilike ovako glasi: Prvi korak bi trebao biti zatvaranje svih restorana, pa ako se pokaže da se korona i dalje širi, onda slijedi drugi korak - sve ih srušiti. Pa ako se i dalje ništa ne promijeni, a onda nije do nas.
Rekao nam je da dosta komunicira s ugostiteljima izvan Hrvatske.
- Imaju jasne mjere kojih se trebaju podržavati. Oni su prilagodili prostor i rade, a dobar dio restorana su sami vlasnici zatvorili jer su procijenili da im se ne isplati raditi po tim novim uvjetima. Ali uvjeti se znaju, pravila igre su jasna - ispričao nam je Grabovac, a to je u biti i cijela njegova poruka:
- Postavite jasna i logična pravila da prebrodimo ovu krizu.
Na kraju nam je još naglasio da sve što je rekao govori u svoje ime i kolega s kojima komunicira, a nije zadovoljan kako se s ovim problemom nosi Nacionalna udruga ugostitelja, pa je odlučio sam izaći u javnost. Nije razlog njegova apela to što on nema štekat, kaže da je uvijek dobro radio i bez njega, kao što će i kada se ukinu mjere, ali smatra da ima pravo izreći svoje mišljenje ne oduzimajući pravo kolegama da se bore za pravo rada barem na terasama. Još je naglasio da je ugostiteljstvo širok pojam, a on iznosi svoj stav vezan za restorane, a ne kafiće, zalogajnice i druge objekte...