Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić Davorin Rudolf pisao Lavrovu i Sergejevu
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Davorin Rudolf pisao Lavrovu i Sergejevu

'Spriječite nove Staljingrade i Vukovare, nemojte se osramotiti!'

Akademik Davorin Rudolf, bivši hrvatski ministar vanjskih poslova uputio je pismo Sergeju Lavrovu, ruskom ministru vanjskih poslova i Alexanderu Sergejevu, predsjedniku ruske akademije znanosti.

Njegovo pismo Večernji list prenosi u cijelosti:

- Usprkos svim mojim nastojanjima za mirnim rješenjem sporova u federaciji Jugoslavije, kao ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, doživio sam 1991. agresiju na svoju zemlju, rat, kršenje humanitarnoga prava, goleme ljudske žrtve, razaranja, duge kolone izbjeglica. Nakon 30 godina ponovno svjedočim agresiji, ovoga puta vaše zemlje na Ukrajinu. Gledam na televizijskim ekranima ljudske žrtve, tenkovske kolone, srušene monumentalne zgrade, raketirane magistrale, izbezumljene majke i žene s djecom u zbjegovima.

Skrhan sam i slomljen, ne mogu objasniti niti razumjeti da je moćna oružana sila zemlje kojoj je svijet povjerio stalno mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i jamčenje, skrb i čuvanje međunarodnoga mira i sigurnosti, masovno krenula oružjem osvajati susjednu zemlju i narod s kojima ste u povijesti često bili zajednički izloženi prodiranju i prepletanju najrazličitijih utjecaja, i sa zapada i sa istoka. Na narod kojemu je čak i jezik, po svojoj drevnoj tradiciji i jezičnome fondu zajedničkog podrijetla s ruskim i bjeloruskim. Padaju svakodnevno žrtve i čitav civilizacijski svijet je ojađen, gnjevan i buntovan zbog najvećega zločina koji jedna država može počiniti iz nerazumljivih razloga.

Molim Vas, upotrijebite vaš autoritet, iskoristite svoj prestižan status, založite se maksimalno da rat u Ukrajini smjesta prestane. Svi se međudržavni sporovi mogu riješiti mirnim putem i sredstvima. Spriječite nove Staljingrade i Vukovare! Svijet gleda u vas, nemojte se osramotiti!

Vaša reakcija na temu