Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DEBELJAK ISPLAĆUJE DIVIDENDU Brodosplit ima 250 milijuna kuna dobiti, većina ide DIV Brodogradnji

DEBELJAK ISPLAĆUJE DIVIDENDU Brodosplit ima 250 milijuna kuna dobiti, većina ide DIV Brodogradnji

Država je pomogla splitsko brodogradilište s milijardu i pol kuna

Za tri dana na izvanrednoj Glavnoj skupštini Brodosplita trebala bi se donijeti odluka o isplati dobiti iz tri poslovne godine. Radi se o 250 milijuna kuna. Većina ide 99-postotnom vlasniku DIV Brodogradnji. Nešto sitno će dobiti i Hrvatska gospodarska komora.

Prema podacima Sudskog registra, DIV Brodogradnja ima gotovo 9 milijuna dionica ili 99,83 posto udjela, Hrvatska gospodarska komora s više od 11 tisuća dionica drži 0,13 posto udjela, dok na fizičke osobe otpada 3.625 dionica ili 0,04 posto udjela.

Dobar poslovni rezultat ostvaren je 2013., 2016. i 2017. godine, dakle, u razdoblju nakon privatizacije, odnosno, ulaska Tomislava Debeljaka u splitski škver. Država se obavezala pomoći brodogradilište s milijardu i pol kuna u pet godina. 

U petak sazvana izvanredna skupština ima dvije točke. Prva je donošenje odluke o isplati dividende u iznosu od 250.776.679,70 kuna ili 28,1 kune po dionici, dok se u drugoj navodi da će se dividenda isplatiti dioničarima evidentiranim u Depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva. 

Odluku o isplati dividende napao je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida. Pita se kako grupa, koja duguje radnicima dvije plaće i kojoj su firme u blokadi zbog neplaćenog poreza, može isplatiti dobit od 250 milijuna kuna. 

Ističe da se ide u isplatu dividende prvi put otkako je DIV preuzeo Brodosplit i kako je Državni ured za reviziju utvrdio da se novac dobiven od države troši nenamjenski. Apsurdnim mu se čini da Debeljak za kašnjenje plaća optužuje radnike. 

Pitali smo i Brodosplit zašto se ide u isplatu dividende. Odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Vaša reakcija na temu