Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DEBELJAK O STANJU U BRODOSPLITU 'Za drugi mjesec nisu još svi dobili plaću, ali to su relativno male cifre'

DEBELJAK O STANJU U BRODOSPLITU 'Za drugi mjesec nisu još svi dobili plaću, ali to su relativno male cifre'

'Imao sam po 63 eura na kartici, nisam znao mogu li na večeru s nekim'

Račun Brodosplita deblokiran je i stečaj obustavljen, a o tome je u Dnevniku N1 televizije govorio vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak.

'Dao sam osobnu zadužnicu, ali nije to prvi put. Mislim da sam prva osoba u Hrvatskoj ikad da je državi dala osobnu zadužnicu do porinuća broda', rekao je.

Dodao je da nikome ne zamjera te da smatra da će za pet godina vjerojatno zahvaljivati svima za novo iskustvo.

'Glupo da smo izgubili milijardu kuna, ali naš je kapital preko dvije milijarde tako da nas to nije moglo ubiti. Da se dobiju sve dozvole, da se refinancira banka VTB, izabrali smo najjeftiniju, nakon toga je drugi ili treći dan došlo do zabrane bilo kakve isplate VTB banke, a nismo uzeli iz Moskve, već iz Frankfurta. Unatoč svemu tome, došli je do zabrane isplate.

Nakon toga - kad smo našli tko će ući, pa su se trebali ishoditi za isplatu - pušten je probni balon da se vidi hoće li novac doći pa nije… Jednostavno, vrijeme prođe. Novac još uvijek nije riješen. Da bismo izbjegli taj scenarij, ja sam trebao dati osobna jamstva, hvala financijeru da je vjerovao na moju zadužnicu i da je dao novac da odblokiramo', istaknuo je. 

Otkrio je i što sada slijedi. 

'Sad idemo dalje s financiranjem. S tim završavamo sve brodove, završavamo priču, vraćamo državnu garanciju i idemo dalje', kazao je Debeljak.

Nije krio otkriti tko je financijer. 

'Puno veća međunarodna institucija nego ijedna hrvatska financijska institucija, zapadna, možda jedna od najpoželjnijih, ali nemam pravo reći tko je', komentirao je. 

Ispričao se zatim svim radnicima - i iz DIV-a i Brodosplita. Najavio je i da bi krajem godine prvi brodovi trebali početi izlatiti van.

Osvrnuo se i na jedan veliki projekt koji smatra revolucijom za hrvatsku brodogradnju. 

'Brod koji je kruzer, ali koji ima vlasništvo kao i stanogradnja, što je novitet, velika je potražnja i taj brod bio bi revolucija za hrvatsku brodogradnju. Vrijedan je blizu milijardu eura, do 2027. smo tu popunjeni sa sigurno 4000 ljudi', ustvrdio je. 

Dodao je da će u novoj rundi pregovora s ministarstvom tražiti zakonsku korekciju cijena. 

'Nadam se da ćemo sjesti. Nikog krivim, možda krivim neke medije…', naveo je. 

Osvrnuo se i na dugovanja radnicima. 

'Svaki radnik u grupi za sve što je odradio dobio je posudbu, plaćeno... I u toj najžešćoj krizi posudili smo oko milijun eura ljudima s kamatom od 2%. Ako te ljude vratimo nazad, dat ćemo i primanja veća da mogu vratiti to, pa će i država dobiti veće poreze i davanja.

Ja sam imao po 63 eura na svojoj kartici, nisam znao mogu li na večeru s nekim', rekao je između ostalog.

Naveo je da u Splitu trenutno radi 600 ljudi. 

'Za drugi mjesec nisu još svi dobili plaću. Nadam se da ćemo to riješiti, ali to su sad relativno male cifre, to je par stotina tisuća eura dugova prema radnicima', iznio je. 

Upitan je hoće li te plaće biti isplaćene do kraja mjeseca.

'Apsolutno se nadamo, radimo da bude što prije', uzvratio je Debeljak. 

Vaša reakcija na temu