Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Debeljakova DIV grupa traži predstečaj zbog dugova od 41,6 milijuna kuna

Debeljakova DIV grupa traži predstečaj zbog dugova od 41,6 milijuna kuna

Novi problemi za vlasnika Brodosplita

DIV grupa Tomislava Debeljaka, vlasnika splitskog škvera, zatražila je od Trgovačkog suda u Zagrebu otvaranje predstečajnog postupka, i to zbog blokade i duga od 41,6 milijuna kuna. 

Sudu će dostaviti plan restrukturiranja u roku od 21 dana od dana pravomoćnosti rješenja o utvrđenim i osporenim tražbinama, odnosno, od dana dostave odluke drugostupanjskog suda o žalbi protiv rješenja o utvrđenim i osporenim tražbinama. 

U prijedlogu se posebno ističe kako je DIV grupa matično društvo grupacije koja zapošljava ukupno četiri tisuće radnika, od kojih 862 radnika neposredno zapošljava dužnik te je u tom smislu najveći poslodavac u Kninu i zapošljava 15 posto ukupno radnog stanovništva u tom gradu. 

Navodi se i kako je dužnik vlasnik najveće tvornice standardnih vijaka u Europi koja plasira svoje proizvode na zahtjevno europsko tržište, kao i na tržišta sjeverne Afrike, Srednjeg Istoka i Amerike. 

'Osim što je specijaliziran za projektiranje, proizvodnju i trgovinu vijčane robe te ostalih strojnih dijelova i metalnih proizvoda, preko povezanih društva grupacije, dužnik izravno utječe na obavljanje specifičnih djelatnosti, uključujući i brodogradnju, koja nesporno predstavlja strateški važnu industriju za Republiku Hrvatsku. 

Slijedom navedenog, imajući u vidu specifičnost situacije zbog koje je kod dužnika nastupila prijeteća nesposobnost za plaćanje, potrebu očuvanja radnih mjesta te značaja poslovanja dužnika i njegovih povezanih društava za cjelokupno gospodarstvo, dužnik predlaže sudu da uzme predmet u rad u što kraćem roku te donese rješenje o otvaraju predstečajnog postupka', navodi se u prijedlogu DIV grupe.

Početkom mjeseca Brodosplit je zbog financijskih poteškoća bio primoran zaustaviti proizvodnju i radnike poslati na mjeru skraćenog radnog vremena. Iz škvera je pojašnjeno da je do problema došlo zbog restrikcija uvedenih ruskoj VTB banci zbog rata u Ukrajini.

Vaša reakcija na temu