Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Deseci projekata Info zone prepoznati na nacionalnoj i međunarodnoj razini, sada želi realizirati cjelovit centar za mlade
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

Deseci projekata Info zone prepoznati na nacionalnoj i međunarodnoj razini, sada želi realizirati cjelovit centar za mlade

U okviru projekta 'Naš grad' predstavljamo djelovanje splitskih udruga

Info zona jedna je od brojnih udruga na splitskom području koje obavljanjem najrazličitijih društveno važnih djelatnosti daju svoj doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva kroz građanske inicijative, zagovaranje i zaštitu ljudskih prava i ranjivih skupina, aktivno sudjelovanje u oblikovanju različitih nacionalnih propisa, programa i strategija te obavljanje socijalnih i javnih usluga od općeg interesa, a koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Kako bi se građani podrobnije upoznali s angažmanom organizacija civilnog društva sa sjedištem u Splitu, donosimo informacije o njihovim predstavnicima, područjima u kojima djeluju, izvorima financiranja i kontaktima preko kojih im se mogu obratiti. Pritom naglasak stavljamo na njihove projekte - na one koji su već polučili uspjeh, na one koje trenutno provode kao i na one koje tek namjeravaju realizirati. Ujedno iznosimo njihove prijedloge nužnih promjena na razini javnih politika. 

Info zona djeluje u područjima organiziranog informiranja, savjetovanja i uključivanja mladih, kvalitetnog provođenja slobodnog vremena mladih te politika za mlade, zagovaranja i međusektorske suradnje. Osnovana je 2006. kao neformalna koalicija, s ciljem zagovaranja realizacije informativnog centra za mlade u Splitu, a registrirana je 2008. Goran Biličić njen je aktualni predsjednik. 

'Mlade informiramo putem portala Infozona.hr i društvenih mreža, ali i organizacijom informativnih događanja. Održavamo i najveći online kalendar događanja kalendar.infozona.hr. Produciramo video podcast 'U Zoni' koji promovira ljude aktivne u društvu. Također, kroz projekt MyMap kreiramo informativne sadržaje i za mlade goste koji dolaze u Split.

U našem klubu za mlade 'Zona' pojedincima, neformalnim grupama i pojedincima pružamo podršku u kreiranju aktivnosti kvalitetnog provođenja slobodnog vremena mladih. Mladima nudimo tematska druženja, izložbe, edukacije i slična događanja. Više informacija o klubu dostupno je na Klubzona.net.


Jedna smo od rijetkih dalmatinskih udruga koja aktivno sudjeluje u kreiranju politika za mlade na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Kroz naše aktivnosti doprinosimo dijalogu mladih i donositelja odluka, odnosno uključivanju mladih u odlučivanje. Dio našeg zagovaračkog rada možete pratiti na Gradzamlade.hr i Kakodalje.hr', ističu njeni predstavnici. 

Realizirali su na desetke projekata čiju su kvalitetu prepoznali lokalni, nacionalni i međunarodni donatori. 

'Za udrugu je svakako bio važan 'Regionalni informativni centar za mlade Info zona' koji je bio naš prvi projekt kontinuirano sufinanciran s nacionalne razine. Izdvojili bismo i projekt 'Strukturiranim dijalogom do kvalitetnog Centra za mlade' koji je Agencija za mobilnost i programe EU 2019. godine proglasila primjerom dobre prakse. Kroz projekte 'ZaLet Savjeta mladih' i 'Participacija mladih: Urbana aglomeracija Split' sufinancirali smo proces izrade aktualnog Gradskog programa za mlade Grada Splita za koji je iz gradskog proračuna osiguran tek manji dio sredstava. U partnerstvu s udrugom Delta i Udrugom gradova u RH provodimo projekt 'Savjeti mladih - kako dalje?' kojim smo u 2023. doprinijeli analizi savjeta mladih u Hrvatskoj te izmjenama i dopunama Zakona o savjetima mladih', nabrojali su iz Info Zone. 

Više ih je u tijeku. Trenutno, primjerice, provode projekt 'Centar za mlade Split+' koji drugu godinu zaredom sufinancira Središnji državni ured za demografiju i mlade. Kroz taj projekt financiraju veći dio trenutnih usluga i aktivnosti centra za mlade, a manji dio financira Grad Split kroz projekt 'Klub Zona - platforma za organiziranje kvalitetnog slobodnog vremena mladih'. 

'Nedavno smo započeli provedbu 'Splitskih faca solidarnosti' koje financiramo kroz program Europske snage solidarnosti. Riječ je o manjem projektu u kojem spajamo kreativnost, informiranje i slobodno vrijeme mladih te ćemo istaknuti važne ličnosti grada Splita. Partneri smo na projektima 'Medijsko obrazovanje je važno.MOV' u kojem je nositelj Gong te 'RasPRAVA - dijalog o socijalnim pravima mladih' u kojem je nositelj Hrvatsko debatno društvo. Prvi projekt financira se kroz Europski socijalni fond, a potonji kroz program Erasmus+', također su naveli. 

Projekti Info zone uvijek su usmjereni na informiranje, savjetovanje i uključivanje mladih, kvalitetno provođenja slobodnog vremena mladih te izradu, provedbu i praćenje politika za mlade. Želja je u okviru udruge u Splitu realizirati cjeloviti centar za mlade, no riječ je o projektu koji zahtjeva veća financijska sredstva i, kako su istaknuli, ozbiljniji odnos Grada Splita. Prethodnih godina sufinanciranje aktivnosti centra za mlade osiguravali su iz nekoliko izvora, najmanje iz gradskih sredstava. Takav način financiranja, naglasili su, znatno iscrpljuje naše resurse, ne pruža sigurnost, usporava razvoj te ograničava brojnost aktivnosti i usluga centra za mlade. 


'Uključivanje mladih u procese donošenja odluka mora prestati biti samo deklarativno te mu se mora posvetiti zaslužena pažnja. Osim u stvaranje prostora za dijalog mladih i donositelja odluka, potrebno je uložiti resurse i u izgradnju povjerenja te informiranje i educiranje mladih kako bi mogli aktivno sudjelovati u društvu', sugerirali su. 

Od svog osnutka Info zona financirana je iz različitih lokalnih, nacionalnih i međunarodnih izvora. U posljednjih godinu dana riječ je o sljedećima: Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj, Središnji državni ured za demografiju i mlade, Erasmus+, Europske snage solidarnosti, Europski socijalni fond, Ministarstvo turizma i već spomenuti Grad Split.

Dodajmo i da se zainteresirani za rad Info zone mogu se javiti na e-mail adresu info@infozona.hr.

Vaša reakcija na temu