Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Desetak radnika Centra za socijalnu skrb danas sjede pred zgradom jer nemaju covid potvrde

Desetak radnika Centra za socijalnu skrb danas sjede pred zgradom jer nemaju covid potvrde

Besplatno testiranje im je osigurano u blizini radnog mjesta

U splitskom Centru za socijalnu skrb desetak je djelatnika koji se odbijaju testirati kako bi pristupili na radno mjesto. Ostali su ispred ustanove sjediti, mirno prosvjedujući.

- Uredno smo htjeli pristupiti svom radnom mjestu, međutim, nismo imali covid potvrde, a nismo se htjeli testirati. Zaštitari i portir nas nisu htjeli pustiti unutra. Smatramo da su odluke Stožera diskriminirajuće i krše konvencije ljudskih prava, onemogućuje se pravo na rad i privređivanje za život - kazala je jedna od netestiranih djelatnica.

 Smatraju, kaže,  da ovo nije pozitivna politika.

- Mi smo zdravi i ne trebamo to dokazivati, a ako smo bolesni, potražit ćemo pomoć - obrazložila je.

Upitana je i smatra li da će dobiti otkaz ako nastavi odbijanje testiranja ili eventualno cijepiti se.

- Rečeno nam je da tri dana smatraju neopravdanim izostankom i da ćemo dobiti otkaz. Svaka osoba mora odlučiti želi li se cijepiti ili ne. Kako je ovo eksperimentalno cjepivo, potreban je dobrovoljan pristanak - odgovorila je.

Na dodatni upit bira li između testiranja ili otkaz još je odgovorila: 'Ne izabiremo otkaz, nego borbu za elementarna ljudska prava'.

Kolegica je dodala da nije pošteno da stranke koje dolaze svakodnevno u centar ne moraju imati covid potvrde, a radnici moraju imati.

-  Isto tako, voditelji mjera stručnih pomoći moraju imati covid potvrde, a znamo da ih je jako teško naći. Puno ljudi će zato odustati. Svaki put smo mi prvi na udaru - ustvrdila je.

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Ante Bjažević je objasnio da je procedura jasna. 

- Stožer je izdao odluku koja nalaže da radnici imaju covid potvrdu ili test. Ravnatelji nemaju puno tu ovlasti, osim provoditi je - kazao nam je Bjažević.

Dodao je i da je sve radnike informirao na vrijeme o novim mjerama kao i da im je osigurao mjesto za besplatno testiranje koje je niti 100 metara udaljeno od radnog mjesta. 

- Ne mogu sada znati o eventualnim sankcijama niti odlučivati, u odluci Stožera piše da osoba koja se odbije testirati ne može biti u prostoru. Pisat će im se radni sati kao da su odsutni - odgovorio je ravnatelj na upit o daljnjim koracima.

Osim za zdravstvo, podsjetimo, covid potvrde potrebne su i u 'socijali'.

Vaša reakcija na temu