Foto: Joško Šupić DETALJI NAPADA NA SRBE KOD KNINA 'Dječaka su tukli po glavi i leđima, mala djeca su se sakrivala pod stolovima i iza šanka'

DETALJI NAPADA NA SRBE KOD KNINA 'Dječaka su tukli po glavi i leđima, mala djeca su se sakrivala pod stolovima i iza šanka'

Lakše je ozlijeđeno pet ljudi

Pojavljuju se novi detalji sinoćnjeg napada na Srbe nedaleko od Knina kada je petnaestak maskiranih osoba upalo u kafić Buffet Petko u Uzdolju navodno dok je Crvena zvezda igrala play-off kvalifikacije za Ligu prvaka u Bernu protiv Young Boysa. Napali su vlasnicu i goste i oštetili inventar, a potom su isto napravili i u kafiću u Đevrskama. 

Pri tome je ozlijeđeno pet osoba među kojima je i devetogodišnje dijete. Liječnici su utvrdili da su zadobili lakše ozljede, a prema još nepotvrđenim informacijama, jedan od napadača je imao mačetu.

Radilo se uglavnom o provokacijama na nacionalnoj osnovi, komentirao je vlasnik kafića. Prema neslužbenim informacijama, gosti tog kafića nisu ni gledali utakmicu Crvene zvezde jer kafić uopće nema kanal na kojem bi se mogla gledati utakmica. 

Policija je zbog svega uhitila više osoba. Prema riječima načelnika općine Biskupija Milana Đurđevića gosti kafića bili su uglavnom djeca, žene i mladići.

- Ono što zasad znam je da je u kafiću Petko ozlijeđeno više od 20 osoba, s tim da je njih petero završilo u bolnici, troje je otpušteno na kućno liječenje, a dvoje je zadržano na bolničkom liječenju. Najgore je prošao dječak od 16 godina koji ima osam šavova na glavi. Simptomatično je da su se napadi dogodili u slično vrijeme - rekao je Đurđević za portal Novosti. 

U kafiću Petko ljudi su gledali utakmicu bez ikakve provokacije, u obiteljskoj atmosferi, tvrdi Đurđević i dodaje da ovaj događaj ozbiljno narušava položaj Srba na području Knina.

- Pobacali su sav inventar na ljude, stolove, stolice, pitare, sve što su mogli dohvatiti u tom trenutku služilo je kao neka vrsta oružja - prepričava Đurđević.

Na mjesto događaja je među prvima stigla Ana Šimpraga, zamjenica šibensko-kninskog župana.

- Možete misliti kako to izgleda kad je policiji neugodno. Gazda lokala je ozlijeđen, po rukama i nogama ima posjekotine, dječaka su tukli po glavi i leđima, mala djeca su se sakrivala pod stolovima i iza šanka, neki su uspjeli pobjeći na drugi izlaz. Tukli su ih s čim su dohvatili - govori Šimpraga za Novosti i dodaje da među napadnutima ima državljana Velike Britanije, Amerike i Francuske te da će njihove ambasade biti obaviještene o napadu.

O svemu se oglasio i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

- Čuo sam za incident, koji osuđujem. Prema informacijama koje imam, nema životne ugroze, ali sramota je i ružno što se dogodilo - rekao je Kujundžić novinarima uoči sjednice Vlade.

Žestoka reakcija stigla je od predsjednika Srpskog narodnog vijeća, Borisa Miloševića.

- Na žalost jučer se dogodio još jedan napad na Srbe. Ovo ljeto nakon smrti Radoja Petkovića na Viškovu, napada na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj rivi i napada na sezonske radnike na Braču imamo još jedan zločin iz mržnje, gdje su napadači napali i pokušali ozlijediti više osoba motivirani isključivo mržnjom prema nacionalnosti napadnutih. Napad maskiranih napadača u srijedu navečer u kafiću u Uzdolju, općina Biskupija na grupu gostiju među kojima je bilo žena i djece je divljački i kukavički čin. Ovo nije navijački obračun. Svaki pokušaj relativizacije ovog ružnog događaja znači pravdanje nasilja i stajanje na stranu napadača. Hoće li proizvodnja mržnje prestati? - napisao je Milošević na Facebooku.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(50116, "");
Pregledaj komentare