Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Devastacija okoliša uz kanjon Cetine: 'Podigli smo 10 kaznenih prijava i četiri optužna prijedloga, naplatili 25 kazni'

Devastacija okoliša uz kanjon Cetine: 'Podigli smo 10 kaznenih prijava i četiri optužna prijedloga, naplatili 25 kazni'

'Ako i najmanje sumnjate da zahvati nemaju zakonsku podlogu, prijavite ih čuvarskoj službi'

Bageri uz izletište Radmanove mlinice, ruglo od takozvanih ribarskih kućica, divlji kampovi uz kanjon rijeke Cetine! Prizori su to na koje je upozorila Omišanka koja se obratila redakciji Dalmatinskog portala, uz konstataciju kako je devastacija tamošnjeg okoliša - goruća. Sve je i dočarala fotografijama nastalima ovoga ljeta koje se mogu pogledati u priloženoj galeriji.

U Gradu Omišu upoznati su s problemom. Kanjon rijeke Cetine predstavlja 'značajan krajobraz' te njime upravlja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije 'More i krš' koja donosi odluke o dodjeljivanju koncesijskih odobrenja za obavljanje raznih djelatnosti unutar zaštićenog krajobraza te vrši nadzor i kontrolu putem svoje čuvarske službe, tj. čuvara prirode. U nekoliko su navrata, kazali su nam iz Grada, imali zajedničke akcije vezane uz devastaciju okoliša.

'Što se tiče možebitne devastacije područja neposredno uz izletište Radmanove mlinice, svaki oblik pokušaja gradnje komunalni redari prijavili su građevinskoj inspekciji', istaknuli su. 

Domagoj Lažeta, ravnatelj Javne ustanove 'More i krš', rekao nam je, pak, kako čuvarska služba svakodnevno - sukladno Zakonu o zaštiti prirode - obavlja nadzor na području ovog značajnog krajobraza. Otkrio nam je i čime je isti rezultirao u prethodnom periodu. 

'U proteklim mjesecima podigli smo 10 kaznenih prijava zbog kaznenih djela bespravne gradnje, ugrožavanja okoliša otpadom i izmjene vodotoka, četiri optužna prijedloga protiv prekršaja zahvata na zaštićenom području bez uvjeta zaštite prirode, loženja vatre i kampiranja na mjestima koja nisu predviđena za to te naplatili 25 kazni na licu mjesta počinjenja za prekršaje kampiranja i loženja vatre. Također su zaplijenjena sredstva počinjenja prekršaja poput sedam vrša kojima se obavljao krivolov. U situacijama kada nismo imali ovlast postupanja, prijave smo proslijedili Državnom inspektoratu Republike Hrvatske. 

Ribarske kućice višegodišnji su problem koji je u postupku rješavanja inspekcije zaštite prirode. U vezi divljih kampova čuvarska služba je - posebice ovog ljeta - uz pomoć službenika Policijske postaje Omiš imala više postupanja, uz sankcioniranje nezakonitog ponašanja. U neposrednoj blizini Radmanovih mlinica utvrđena je bespravna gradnja protiv koje smo podnijeli jednu od gore spomenutih kaznenih prijava. Sukladno našem saznanju, u istom slučaju postupa i građevinska inspekcija', naveo je Lažeta.

Napomenuo je ujedno kako je velika površina kanjona rijeke Cetine - 6.492,99 ha. Stoga je uvijek moguće da pojedina devastacija ne bude odmah uočena.

'Ovim putem pozivamo vas i vaše čitatelje da svaki zahvat za koji postoji i najmanja sumnja kako nema zakonsku podlogu prijavite čuvarskoj službi naše javne ustanove na info@moreikrs.hr', poručio je. 

Vaša reakcija na temu