DEVASTACIJA VRUJE Marijana Puljak prozvala 6 ministarstava: 'Ping-pong traje 20 godina, a gradnja se ne zaustavlja'

DEVASTACIJA VRUJE Marijana Puljak prozvala 6 ministarstava: 'Ping-pong traje 20 godina, a gradnja se ne zaustavlja'

Pitala ih je što će napraviti da se ova situacija konačno riješi, odgovorni kazne, a uvala vrati u prvobitno stanje i priložila odgovore

Predsjednica Kluba zastupnica Centra i GLAS-a Marijana Puljak uputila je pitanje vezano uz devastaciju Vruje na adrese 6 ministarstava - graditeljstva, prometa, turizma, unutarnjih poslova, gospodarstva i održivog razvoja te pravosuđa.

Na Facebooku je objavila što im je poslala.

- Poštovani,

kako namjeravate riješiti nelegalnu situaciju koja traje već punih 20 godina u uvali Vruja ispod Biokova?

Poduzetnik Stipe Latković, vlasnik tvrtke 'Point' koja kao koncesionar upravlja uvalom Vruja podno Biokova, već dvadeset godina devastira tu uvalu nelegalnom gradnjom. Prije dvadeset godina je počeo krčiti tzv. 'vatrogasni put' od Jadranske magistrale, D8, do svojih apartmana u uvali u koju se stoljećima prije moglo doći samo brodom, s mora. Od samih početaka njegove nelegalne radnje su prijavljivane inspekcijama i od tada traje ping-pong između Latkovića i državnih institucija. Izdavana su brojna rješenja o zabrani radova i uklanjanju nelegalnih objekata, 2011., 2013., 2014., 2017. i 2019. godine, ali on bi se žalio svaki put i nastavljao raditi. Tako smo dogurali do 20 godina neprekidne gradnje. 

Krajem 2018. godine skupština Splitsko-dalmatinske županije je jednoglasno odlučila  da oduzima koncesiju Latkoviću na pomorsko dobro na Vruji što znači da se njime mogu koristiti svi građani.

Hrvatske šume imaju nadležnost nad određenim dijelom površine iznad uvale te su i one podnijele prijave, obračunali šumsku štetu i pokrenule tri postupka pred Trgovačkim sudom u Splitu, jedan prekršajni postupak koji je po žalbi u tijeku pred Visokim prekršajnim sudom te kaznene prijave policiji i nadležnoj inspekciji.

Ovo je ogledni primjer neefikasnosti cijelog sustava Hrvatske države, svih ministarstava, agencija, institucija i cijelog pravosuđa. Gospodin Latković se ruga sa svima i svime već dvadeset godina. 

Što će Vaše ministarstvo napraviti u okviru svojih nadležnosti da se ova situacija konačno riješi i devastacija zaustavi, odgovorni kazne, a uvala vrati u prvobitno stanje?

Priložila je i odgovore svih 6 ministarstava.

- Uglavnom, ping-pong traje 20 godina, a gradnja se ne zaustavlja - rezimirala je.


Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(100510, "");
Pregledaj komentare