DHMZ objavio upozorenje za toplinski val

DHMZ objavio upozorenje za toplinski val

Splićanka Iva Tojčić donosi prognozu za Split, Sinj, Makarsku, Imotski, Brač, Hvar i Vis


Vremenske prilike u četvrtak neće se bitno razlikovati od vremenskih prilika prethodnih dana. Duž cijele Dalmacije prevladavat će sunčano i vedro, a puhat će slab do umjeren jugoistočnjak koji će prema kraju dana slabiti.  Valja naglasiti da se osim vrućih dana očekuju i vrlo tople noći. Temperature mora bit će između 24 i 25°C. 


U petak se očekuje slabljenje juga i okretanje na sjeverozapadni vjetar. Bit će sunčano i vruće, a temperature zraka porast će u odnosu na četvrtak. Očekuje se da će u unutrašnjosti Dalmacije u hladu premašivati 35°C. Za Dalmaciju je u sustavu Meteoalarm označen žuti stupanj upozorenja zbog iznimno visokih temperatura koje se očekuju, što znači da mogu uzrokovati zdravstvene tegobe osjetljivim skupinama, ponajprije starijim ljudima i djeci.

Vrhunac toplinskog vala ovog vikenda očekuje se u subotu. Temperature će tada nerijetko premašivati i 36°C, a vrijede ista upozorenja i preporuke kao i za petak. Očekuje se pretežno sunčano, uz uglavnom vrlo slab jugozapadni vjetar. 

ZAŠTO BI OVA PROGNOZA TREBALA BITI NAJTOČNIJA?

Ova prognoza nastala je korištenjem ansambala koji su u posljednjih 30-ak godina donijeli značajan napredak u numeričkoj vremenskoj prognozi. Umjesto izrade prognoze jednog, najvjerojatnijeg stanja atmosfere, stvara se skup (ansambl) prognoza koje daju raspon mogućih budućih stanja atmosfere. Ovim pristupom može se odrediti vjerojatnost pojavljivanja određenih vremenskih prilika, što prognostičaru omogućava da svjestan mogućnosti različitih razvoja vremena pruži korisnicima prognozu i mjeru njezine sigurnosti - povjerenje u prognozu izraženu u postotku. Prognozu je izradila Iva Tojčić, apsolventica fizike na splitskom PMF-u koja se na diplomskom studiju usmjerila prema meteorologiji, atmosferskim modelima i fizičkoj oceanografiji.
Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(46918, "");
Pregledaj komentare