Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Azil za životinje još uvijek je samo mrtvo slovo na papiru
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Azil za životinje još uvijek je samo mrtvo slovo na papiru

Dalmatinski portal prati kako napreduju gradski projekti

Civilizacijska sramota.

To je zapravo jedini adekvatan izraz za opisati tretman životinja - napuštenih, izgubljenih, nezbrinutih - ne samo u Splitu, nego bogme i u svim obližnjim gradovima i općinama. Cijeloj županiji.

Zakon postoji i prilično je jasan: zadnjeg dana 2018. godine istekao je rok do kojega je svaka županija morala dobiti barem jedno pristojno sklonište za životinje, s pedesetak mjesta. Isti zakon propisuje da su svi gradovi i općine u obavezi sudjelovati u njegovom financiranju. 

Niti je Splitsko-dalmatinska županija mrdnula prstom da bi riješila problem, niti je bilo tko izuzev Grada Splita i Općine Klis pokazao bilo kakvo zanimanje za ovu temu. Jednostavnije im je životinje sa svog područja frknuti u azil u Šibeniku, makar tako zapravo kršili zakon i makar bili svjesni da ova praksa ne može trajati vječno. Tu je tek jedno malo privatno 'no kill' sklonište u Kaštelima, kapacitetom nedovoljno - pogotovo za ambicije ozbiljne i osjetljive sredine.

Azil, dakle.

Priču je prije nekoliko godina otvorio agilni bivši gradski vijećnik Ante Zoričić, koji je pokrenuo i doveo do kraja nekoliko sjajnih gradskih projekata, uglavnom dosađivanjem ili ucjenjivanjem kada je komu zafalio baš njegov glas. U ovom slučaju bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara imenovao je Zoričića 'koordinatorom u svrhu pronalaska lokacije i realizacije projekta azila za životinje' i tako je započela kratka, ali slatka avantura.

Naime, vrlo brzo se ispostavilo da na području grada Splita nema mjesta koje je od naseljene zone udaljeno više od pet stotina metara, na kojemu bi se nesretne životinje smjestilo, pa je u igru uskočila Općina Klis.

Dok je HDZ bio na vlasti, ruže su cvale: održavali su se sastanci, dogovarala strategija, pronađeno je zemljište, napravljena je geodetska izmjera, izrađen idejni koncept i dogovorena strategija. Valjalo je nagovoriti državu da daruje jednu veliku parcelu na Kočinjem brdu - dovoljno daleko od naselja i dovoljno dobre konfiguracije da eventualni lavež nikomu ne bi smetao - a potom izmijeniti prostorni plan Klisa i krenuti u gradnju. U predizbornoj kampanji nikad prežaljeni kandidat za gradonačelnika Vice Mihanović u ime svoje stranke obećavao je da će u roku od dvije godine na Klisu niknuti ne samo azil za životinje - nego i  krematorij, groblje, hotel za pse, poligon za dresuru i tko zna što sve već ne.


Grad Split je tada, kao i danas, nudio i ozbiljan novac za ovaj projekt premda nam - rekli smo - logika nalaže da bi se isprsiti zapravo trebala Županija, a sudjelovati ostali gradovi i općine koji još uvijek ne ispunjavaju svoje zakonske obveze. Dakle, svi.

No kako je bilo prije dvije godine, tako je i danas: zemljište je i dalje državno, prostorni plan Klisa i dalje nepromijenjen, novac u splitskom proračunu namijenjen izradi projekta nepotrošen. Imamo tek 'idejni koncept' kojega je na zamolbu vijećnika Zoričića izradio bivši predsjednik Društva arhitekata Splita Dragan Žuvela, čije vizualizacije prilažemo uz ovaj tekst.

Kao dokaz što se moglo dogoditi da je bilo malo više pameti, agilnosti i koordinacije.

'Grad je i dalje zainteresiran za ovaj projekt. Podsjećali smo sve zainteresirane strane da je prijenos vlasništva nad zemljištem i izmjena prostornog plana Klisa nužan preduvjet da se on pokrene, a nijedan od tih koraka nije ostvaren', kaže nam splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević.

'I mi smo zainteresirani. Klis je dio šire priče i svakako ne može samo trošiti usluge grada Splita, a ne nuditi ništa zauzvrat. Pronašli smo pogodno zemljište daleko od naselja, a sada ćemo razgovarati o osnivanju ustanove koja će od države tražiti da ga prenese u vlasništvo. Da, mijenjamo naš prostorni plan i azil za životinje svakako će imati svoje mjesto. To je i u našem interesu', tvrdi za Dalmatinski portal načelnik Klisa Jakov Vetma.

Kada će se to dogoditi, teško je za procijeniti: Vetma izričito tvrdi da mu ne pada na pamet zaustavljati ili usporiti ovaj proces i da će, dapače, što se tiče urbanizma sve biti spremno do konca ove godine. Ne zvuči odviše realno, ali provjerit ćemo za sedam mjeseci.

A tek tada trebat će stisnuti Županiju da i ona odradi svoj dio posla, bogme i lokalne HDZ-ovce da potaknu državu na bržu reakciju oko zemljišta. Ima ih. Jer bez potezanja veze u Zagrebu u ovoj državi nemoguće je riješiti čak i problem koji, rekli smo, predstavlja pravu pravcatu civilizacijsku sramotu.

Ostali mogu samo lajati na Mjesec.


DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:
- 31. prosinca 2023., do tada je obećano izmijeniti prostorni plan uređenja Općine Klis


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu