Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović DI JE ZAPELO? Bizarna saga se privodi kraju, Općinski sud za nekoliko mjeseci više nije beskućnik
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Bizarna saga se privodi kraju, Općinski sud za nekoliko mjeseci više nije beskućnik

Priča uključuje sumnjivu zamjenu nekretnina, bespravnu gradnju u režiji same države i veliki problem koji će se tek pojaviti

Prvog dana iduće godine napokon će biti okončana jedna od većih splitskih (ali bogme i državnih) sramota: Općinski sud vraća se iz trošne i bijedne vojarne na periferiji u sami centar grada. Ministarstvo pravosuđa i uprave za Dalmatinski portal potvrdilo je da će se to dogoditi 'početkom 2024. godine'.

Time će se okončati i jedna nevjerojatna saga koja - osim višegodišnjeg poniženja sudaca - uključuje sumnjivu zamjenu privatnih i državnih nekretnina, bespravnu gradnju u režiji same države i, što je možda najsumornije, podatak da su nam uređenje drugog najvećeg općinskog suda u državi platili - Norvežani.

Na Dračevcu trenutno traju inicijalne pripreme za preseljenje 72 suca i 218 sudskih službenika, a u nekadašnjoj robnoj kući 'Standa' u Gundulićevoj ulici za njihov prihvat. Zgrada je izvana gotova, a iznutra traju završna ispitivanja, pripreme za tehnički pregled koji bi se trebao obaviti tijekom rujna te izvođenje sustava tehničke zaštite koji za rok dovršetka ima listopad ove godine. Treba još obaviti fine radove i unijeti novi namještaj.

'Proveden je postupak javne nabave i sklopljen ugovor za opremanje zgrade', obavještavaju nas iz Ministarstva pravosuđa. U brojkama: dosad je na ovu investiciju potrošeno 10,8 milijuna eura, a u ovih nekoliko mjeseci uložit će se 1,2 milijuna.

Samo slonovi vjerojatno još uvijek pamte kako je sve počelo: prije dvadesetak godina Županijski i Općinski sud zajedno su koristili zgradu koju u Splitu i danas kolokvijalno nazivamo 'Sudom', no ona je odavno postala pretijesna pa je preuređena za potrebe višeg suda - dok je niži, Općinski, prognan u bivšu 'vjenčaonu' na Mažuranićevom šetalištu.

Baš u to vrijeme Željko Kerum bio je u poduzetničkom zenitu pa je između ostalog kupio propalu robnu kuću 'Standa', no nije znao što bi s njom: zgrada bez prozora nije se mogla ni rušiti ni obnavljati. A kako je u isto to vrijeme promućurni Kerum očijukao s HDZ-om i tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom, brzo je pronašao rješenje - zamijenjene su nekretnine pa je on dobio 'vjenčaonu' i u njoj ubrzo uredio hotel, dok je državi uvaljena 'Standa' s kojom idućih petnaestak godina nitko nije imao pojma što napraviti.

Ovaj ugovor potpisala je tadašnja ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt.

Za Općinski sud pronađeno je novo 'privremeno' rješenje u raspaloj vojarni na Dračevcu. Suci, zaposlenici i deseci tisuća stranaka godinama su, sve do današnjeg dana, prisiljeni truckati se na rub grada i održavati sudske rasprave doslovno na propuhu.

Sve dok se prije nekoliko godina nisu pojavili Norvežani koji zbog činjenice da nisu u Europskoj uniji, a ipak koriste dio njenih privilegija, imaju obavezu u svakoj državi članici financirati nekoliko projekata. Grah je, eto, napokon zgodno pao i za Split.

'Standa' se formalno nije rušila nego tek obnavljala, ali u stvarnosti je nestala s lica zemlje i ostao je tek jedan mali betonski batrljak od nekoliko metara, kako bi se zadovoljila forma. Činilo se da se stvar kreće normalnim tijekom sve dok 2021. godine netko nije shvatio da će i nova zgrada biti tijesna, pa odlučio dodati još jedan kat. Bez dozvole.

Zabilježen je svjetski raritet: u državi članici Europske unije jedno ministarstvo - i to ono pod čijom kapom se provjerava i kažnjava kršenje zakona - bespravno je gradilo ni manje ni više nego sudsku zgradu. I to onu koju financira jedna Norveška.

Stvar se vrlo brzo ipak sanirala, dozvola je pribavljena i radovi su nastavljeni puževim tempom, no čini se da se ipak privode kraju. Zasad su u fazi betona i parketa, pa je teško očekivati da bi se mogao pojaviti kakav novi problem.

Pričali smo i s predsjednikom Općinskog suda u Splitu Draženom Maravićem, koji zasad nema službene informacije o datumu preseljenja jer s ovom investicijom formalno još uvijek nema ništa - zgradu će preuzeti kad investitor, Ministarstvo pravosuđa i uprave, dovrši svoj dio posla. No Maravić je optimističan jer zasad sve ukazuje da će se to dogoditi koncem ove ili početkom iduće godine.

A još je optimističniji zbog spoznaje da će svaki splitski sudac koji radi sa strankama napokon dobiti vlastitu, i to pristojno uređenu sudnicu.

Preostalo je još jedino pitanje gdje će svi ti ljudi, a bogme i stranke koje im dolaze na raspravu, parkirati svoje automobile: novi splitski sud zbog urbanističkih ograničenja nema ni jedno jedino parkirališno mjesto i Ministarstvo je stoga, kako propisuje splitski GUP, u gradsku blagajnu uplatilo globu od oko milijun i pol kuna. 

A sama gradska uprava, odnosno njenih nekoliko garnitura, djeluje blaženo nesvjesna ovog problema. Nema vidljivih pomaka oko izgradnje goleme garaže na Trgu Hrvatske bratske zajednice, dok je projekt izgradnje kompleksa u obližnjoj Svačićevoj ulici, koji uključuje i veliku garažu te konačno 'probijanje' Manđerove ulice, potpuno neobjašnjivom odlukom Banovine zakočen i blokiran do daljnjega.

Valjda kako bi se ispoštovala drevna splitska praksa da od detektiranja potrebe do njenog rješavanja ne smije proći manje od petnaest godina.


DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:
- rujan ove godine, tehnički pregled nove zgrade Općinskog suda
- 31. prosinca ove godine, dovršetak svih radova i početak preseljenja suda


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu