Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Botanički vrt na Marjanu mjesecima je spreman za otvorenje. A sada traje mrtva trka građevinskih inspektora i gradskih urbanista
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Botanički vrt na Marjanu mjesecima je spreman za otvorenje. A sada traje mrtva trka građevinskih inspektora i gradskih urbanista

Zbog tragično lošeg planiranja u doba bivše vlasti divan projekt ispao je višestruko skuplji, a nakon smjene vlasti i - bespravan

Bilo je to lijepo jesensko jutro točno prije pet godina kad je na samom vrhu Marjana, uz popriličnu dozu teatralnosti, predstavljen projekt 'Brdo prošlosti, oaza budućnosti'. S 26 milijuna kuna - od čega je 75 posto trebalo doći iz europskih fondova - trebalo je provesti niz zahvata na uređenju park šume, od čega je dosta doista i napravljeno: staze, pojate, piknik zone, Dječji grad, igraonice i vježbaonice, uskoro će i promatračnica. 

Od dijela zahvata poput adrenalinskog parka i prostora za paintball odustalo se jer je zaključeno da su preinvazivni za nježni marjanski krajolik, u međuvremenu se promijenila gradska vlast, a već mjesecima čekamo informacije o tome što se događa s vjerojatno ključnim dijelom cijelog projekta - obnovom i revitalizacijom Botaničkog vrta.

Koji je dovršen, spreman za otvaranje i prekrasan za vidjeti već skoro osam mjeseci - ali je zapeo.

I to tradicionalno splitski: na samom kraju umiješala se Građevinska inspekcija koja je zaključila da su njegov vodeni element, biljetarnica, zahod, skladište i obnovljena pojata ni manje ni više nego bespravni.

Šuškalo se ovom problemu još tamo negdje od siječnja i veljače ove godine, kada su se inspektori pune dvije godine od početka gradnje po prvi put ukazali na terenu, i to taman u ono doba kada su gradonačelniku Ivici Puljku ni krivom ni dužnom serijski pisali prijave i kazne zbog nekoliko desetaka metara kanalizacijskih cijevi kod Vile Dalmacija. Računalo se da je barem oko Botaničkog vrta sve u redu: projekt je započela prethodna administracija gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i posebno njegovog savjetnika Krešimira Budiše, koji je bio silno angažiran baš oko Marjana, a oni su protumačili da se radi o jednostavnim radovima koji se mogu pokriti pravilnikom o baš takvim, jednostavnim radovima. 

Zanimljivo, jednak stav zastupao je tadašnji, a i današnji, gradski pročelnik za urbanizam Teo Vojković. I prolazio je sve do početka ove godine, kada su inspektori zaključili da je ipak potrebna građevinska dozvola. 


Dalmatinski portal u posjedu je rješenja Građevinske inspekcije Gradu Splitu, odnosno njegovom gradonačelniku Ivici Puljku, kojim je naloženo da u roku od 15 dana ukloni svih pet navodno spornih građevina na Marjanu. Sve bi moglo biti sanirano izdavanjem građevinske dozvole za koju je izrađen glavni projekt i predan zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole, ali malo je vjerojatno da će se to dogoditi u predviđenom roku i da će Grad Split riješiti problem Grada Splita.

Pa nam slijedi pravni limb.

Sam Botanički vrt na Marjanu je, rekli smo, zapravo dovršen i zbilja izgleda prekrasno: umjesto predviđenih 500 biljnih vrsta imat će ih tri puta više, raspoređenih u 29 polja i nekoliko staklenika, uređeni su okoliš i pristup, odmorišta i edukacijski prostori, stvorena je zapravo jedna divna zelena oaza unutar ionako divne zelene oaze. 

No bogme nas je i koštala: kao što je planiranje projekta i potpisivanje ugovora o početku izvođenja radova koncem 2020. godine evidentno izvedeno traljavo, očito jer se bivšoj gradskoj vlasti žurilo obaviti ovaj korak prije lokalnih izbora, tako je i financijski segment sastavljen još amaterskije. Procjena bivšeg gradonačelnikovog savjetnika Krešimira Budiše, naime, kretala se oko 2,5 milijuna kuna, ali kada je u njega uključena i nova mreža vodovoda i navodnjavanja, koja je potrebna da bi biljke uopće mogle preživjeti, pa potom projekti elektromreže, sanitarni čvor i projekt grijanja staklenika radi tropskih i ostalih biljaka koje traže specifičnu klimu, cijena je narasla na respektabilnih 13,3 milijuna kuna s PDV-om.

Zasad, jer računi se tek trebaju zbrojiti.

Udio europskog novca u obnovi Botaničkog vrta stoga će spasti na mizernih 15 do 20 posto i ostatak će se pokriti iz gradskog proračuna, no to je manje važno: ako nas pitate, svaka ovdje uložena kuna ili euro isplatili su se.

Samo da napokon i građani dobiju priliku uvjeriti se u to.


DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:

- sredina listopada, kada istječe rok Građevinske inspekcije gradonačelniku Ivici Puljku za uklanjanje pet manjih objekata na Marjanu

- neutvrđeni datum u idućim tjednima i mjesecima, kada će gradski urbanisti izdati građevinsku dozvolu

- kraj 2023. godine, do kada bi nakon izdavanja građevinske dozvole mogao biti obavljen tehnički pregled, a onda i izdana uporabna dozvola kako bio Botanički vrt napokon proradio


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu