Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Dom mladih, splitska urbana trauma
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Dom mladih, splitska urbana trauma

Puljkova vlast, koliko god je to teško vjerovati, ima realne šanse - pa i novce - za dovršiti ovaj vječni projekt

Točno pedeset godina od početka izgradnje, četrdeset godina nakon što je ona prekinuta i nikada više nije nastavljena, Domu mladih smiješi se još jedna, dvadeset milijuna eura vrijedna prilika.

Koja će, čini se, biti iskorištena.

Sinonim za nedovršene splitske projekte, betonska grdosija koja već desetljećima dominira gradskom vizurom - ne možeš je izbjeći sve i da hoćeš - koncem iduće godine kreće u temeljitu obnovu i rekonstrukciju. Zapravo će cijeli kompleks napokon biti dovršen, funkcionalan i ušminkan.

Previše je sličnih najava bilo napisano u proteklih nekoliko desetljeća da bi se još jedna u nizu shvatila ozbiljno, ali kažemo, ova posljednja definitivno ne spada u takvu kategoriju.

Projekt za obnovu Doma upravo se dovršava i bit će predstavljen u siječnju ili veljači, a novac za njega već je osiguran: jedanaest milijuna eura stiže iz europskih fondova kroz ITU mehanizam, dok će se preostalih devet naći u gradskom proračunu.

'Do kraja godine bit će izrađen glavni projekt koji uključuje energetsku obnovu te kompletno uređenje i opremanje zgrade prema najsuvremenijim energetskim standardima. Široj javnosti glavni će projekt biti predstavljen početkom 2024. godine. Početak radova, po ishođenju građevinske dozvole i provedbi javne nabave, očekuje se krajem iduće godine. Okvirna vrijednost investicije je 20 milijuna eura', objavili su iz Banovine.

Ondje doznajemo da projekt rade arhitekti Miranda Veljačić i Dinko Peračić, koji su i ranije u raznim periodima bili angažirani oko Doma mladih, ali i nekoliko detalja: veliki amfiteatar preuredit će se u multimedijalnu trodijelnu dvoranu sa ukupno sedamstotinjak mjesta, pored njega bit će i dvije dvorane sa po 180 mjesta, zatim 'autonomne zone za samostalni boravak', odnosno kulturu i rekreaciju, pa i velika galerija.

Posebno atraktivna trebala bi biti konferencijska dvorana na samom vrhu Doma, kroz čije će prozore pucati pogled na gradsku luku. Na krovu i dijelu fasade nalazit će se solarni paneli - navodno oni novije generacije - a cijeli kompleks će umjesto u 'C' spadati u energetski razred 'A+' i biti, kako je objašnjeno, 'nearly zero-energy building', dakle gotovo pa samoodrživ.

Veliki trg ispred objekta, koji bi se funkcionalne trebao spojiti s njegovim prizemljem i pretvoriti u novi splitski 'urbani marker', uredit će  se u odvojenom projektu - ali vremenski paralelno. Ondje je, naime, pravi kupus kada je riječ o vlasništvu i trebat će dosta toga formalno počistiti kako bi se nešto počelo raditi. 



'Dom mladih ostat će mjesto nezavisne kulture i kreativne industrije', potvrdio je gradonačelnik Ivica Puljak koji se upravo prošlog tjedna sastao sa sadašnjim korisnicima i objasnio kako će projekt teći, ali i pokušao dogovoriti o organizaciji programa za vrijeme radova - koji će, po planu, trajati dvije godine.

U Domu mladih još od početka devedesetih godina klija splitska urbana scena: nakon što je napuštena zgrada skvotirana od strane mladih umjetnika, pa onda i iseljena, postupno su se ondje rađale inicijative, udruge, koalicije i institucije. Tu su skejteri, pa 'Kocka', pa niz dvorana koje zajednički koristi više korisnika, uglavnom čini se da je ostvaren cilj postavljen prije nekoliko godina koji je glasio:

'Građenje nije potrebno ako nemaš za koga.'

Ivica Puljak sada se predstavlja kao gradonačelnik koji će na cijelu priču staviti završni pečat i mora se priznati, čini se da mu je otvoren put prema tome. Idućih dana službeno će se potpisati sporazum po kojemu je upravo Domu mladih namijenjeno 11 milijuna eura europskog novca iz fonda za ITU mehanizam, projekt rade ozbiljni arhitekti koji će ga nesumnjivo dovršiti u roku, a potom slijedi period u kojemu će se dovršiti dokumentacija za građenje i povlačenje europskog novca te izbor izvođača radova. 

On će, kako je najavljeno, u posao biti uveden negdje koncem iduće godine.

Obnova Doma mladih i za Puljka i za Split bit će važan simboličan korak: osim što će se pokazati da se ovdje mogu izvesti nešto složeniji i skuplji projekti, njime će se zapravo zatvoriti pedeset godina stara priča koja se izrodila u jednu od većih splitskih urbanih trauma. 

Znamo da je teško povjerovati da je to moguće; i dok ovo pišemo, malo nam je neugodno širiti optimizam jer smo poučeni desetljetnim iskustvom.

Ali vrijedi vjerovati.


DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:
- siječanj ili veljača iduće godine, kada će javno biti predstavljen glavni projekt rekonstrukcije Doma mladih
- prosinac 2024. godine, kada bi po sadašnjim najavama trebali započeti radovi koji će trajati dvije godine


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu