Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović DI JE ZAPELO? Doznajemo: natječaj za uređenje Hrvojeve u rujnu, radovi započinju iduće godine
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Doznajemo: natječaj za uređenje Hrvojeve u rujnu, radovi započinju iduće godine

Zona uz zidine Dioklecijanove palače rekonstruirat će se odvojeno od ostatka Pazara, plan je da se poploča i time zatvori pješački 'prsten' oko stare gradske jezgre

Mandat gradonačelnika Ivice Puljka i njegovog zamjenika Bojana Ivoševića započeo je 'čišćenjem' Hrvojeve ulice od pazarskih štandova i kioska te otvaranjem pogleda na istočne zidine Dioklecijanove palače, nakon više desetljeća i uz gotovo jednoglasno odobravanje javnosti. Svoju četverogodišnju epizodu u Banovini Puljak i Ivošević namjeravaju završiti potpuno uređenom Hrvojevom ulicom.

Nastavit će se tako dobra splitska tradicija da se u mandatu svakog gradonačelnika uredi barem jedan javni prostor u samom centru grada. Manji ili veći, ovisno o ambicijama i kapacitetima.

Hrvojeva ulica danas je napokon prohodna za pješake, mada nedostojna koridora uz spomenik nulte kategorije i dijela pješačkog prstena oko stare gradske jezgre, zajedno s Rivom, Marmontovom i Ulicom kralja Tomislava. Grbava i neravna, s desetak različitih podnih obloga i gotovo bez traga zelenilu, uglavnom služi za brzi prolazak po ljetnoj žegi i eventualno kao improvizirani parking za dostavna vozila.

Nedavno je ondje održan dvotjedni festival i to je uglavnom bilo to. 

U Banovini su dosta dugo razglabali kako doći do projekta njenog uređenja: najprije se planiralo raspisati veliki natječaj za cijeli Pazar, no potom je odlučeno da se Hrvojeva - koja je i formalno isključena iz Pazara i ondje neće biti dozvoljeni nikakvi štandovi ili objekti - iz toga izdvoji i uredi zasebnim projektom. 

U proteklim mjesecima izrađivao se program na osnovu kojeg će se raspisati natječaj, potom je on dorađivan u skladu sa smjernicama konzervatora i rezultatima sastanka koordinacijskih grupa za staru gradsku jezgru i eto, napokon, prošlog tjedna stigao je u Banovinu.

'Sada ga šaljemo Društvu arhitekata za mišljenje, budući da će upravo oni biti provoditelji. Planiramo raspisivanje natječaja za ovaj rujan, trajat će dva mjeseca uz još mjesec dana za žiriranje i odabir, tako da će njegovi rezultati biti objavljeni negdje oko Nove godine', kazali su za Dalmatinski portal u Banovini.

Potom slijedi izrada dokumentacije i realno je, uzevši u obzir ljetnu zabranu radova, da se s uređenjem Hrvojeve ulice započne iduće jeseni. Taman pred kraj Puljkovog i Ivoševićevog mandata.


Sama ulica ima površinu od tri i pol tisuće četvornih metara, a u istom zahvatu planirano je i uređenje kantuna Ulice kralja Tomislava, odnosno prostora između kule u Hrvojevoj i Đardina veličine tisuću i pol kvadrata.

Na samom terenu ne treba očekivati revoluciju: konzervatori su propisali da se na ovom prostoru ne planiraju nikakve strukture, a prednost će se po svemu sudeći dati projektima koji na najmanje nametljiv način u njega ukomponiraju rasvjetu, klupe i ostalu urbanu opremu. Moguće je i poželjno zasaditi zelenilo, ali odmaknuto od samih zidova Palače.

Dakle, većina zahvata zapravo će se odnositi na popločavanje Hrvojeve - a po raspoloženju glavnih aktera, razmjerno sigurna oklada jest da će to biti učinjeno kamenom.

I konzervatori i gradski urbanisti odustali su od ideje iskapanja zatrpanog dijela zidina Dioklecijanove palače, koji su po procjenama na dubini od metar do metar i pol, dok će davno uništene kule biti 'označene u parteru', moguće drugačijim popločanjem ili hortikulturom.

'Uglavnom, Hrvojeva će biti dio pješačkog prstena oko gradske jezgre i moguće prostor za okupljanje ljudi', objašnjavaju nam u Banovini.

Ondje posljednjih mjeseci razmišljaju za pješake urediti još jedan koridor na Rivi, od Podruma do Hrvojeve, što bi se postiglo ukidanjem jednog reda parkiranih automobila i djelomičnim nastavkom realizacije davnog projekta arhitekata iz Studija 3LHD. Time bi kompletan 'prsten' oko jezgre bio zatvoren.

Veliki natječaj za uređenje Pazara je, pak, na jako dugom štapu i po svemu sudeći ništa konkretno se oko toga neće dogoditi u idućih godinu ili dvije.

DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI
- rujan ove godine, kada će se raspisati natječaj za uređenje Hrvojeve
- 31. 12. ove godine, do kada treba biti izabran pobjednički rad
- rujan iduće godine, kada bi trebali započeti radovi


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu