Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Ipak se kreće: Dogodine projekt velikog Centra za rehabilitaciju u Dugopolju
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Ipak se kreće: Dogodine projekt velikog Centra za rehabilitaciju u Dugopolju

…u kojemu će završavati i djeca s poteškoćama u razvoju koja ostanu bez roditelja umjesto da ih se, sramotno, šalje na psihijatriju

'Najviše nas je strah što će se dogoditi kad nas više ne bude.'

Upravo tako glasi najveći strah i najveća muka roditelja svakog djeteta s poteškoćama u razvoju, ionako uglavnom osuđenih na danonoćni angažman, brigu, patnju i odricanje - pored neizmjerne ljubavi koju iskazuju prema blagoslovu kojim su podareni. Djeca neumitno odrastaju i stare, a tako i ona s poteškoćama u razvoju, dok im njihovi roditelji - čak i uz institucionalnu pomoć koja je nešto bolja nego ranije, makar i dalje slabašna i nedovoljna - uz njih mogu biti samo dok ih snaga i biologija služe.

A što onda?

Odgovor na to prije nekoliko godina ponudila je splitska udruga 'Anđeli', jedna od najljepših gradskih priča posljednjih desetljeća inače zaslužna i za Škversku ambulantu u kojoj će za godinu ili dvije biti uređen dnevni boravak za ovu populaciju: upravo 'Anđeli' su proizveli ideju o velikom Centru za rehabilitaciju, potom locirali zemljište u Dugopolju na kojemu bi se mogao izgraditi, gurali projekt u strukturama i javnosti sve dok on nije postao neoboriva činjenica.

Bilo je to 2019. godine.


Zamišljeni kompleks u Dugopolju bio bi jedno veliko utočište s prostorima za rehabilitaciju, privremeni i trajni smještaj, terapijsko jahanje, bazene, šetnice, igrališta…

Njegov možda i najvažniji dio jesu zasebne stambene jedinice za one koji ostanu bez roditeljske skrbi, kao stacionar za nepokretne, jer oni danas uglavnom završavaju u psihijatrijskim ustanovama. Sličan objekt i slični sadržaji, naime, u Hrvatskoj ne postoje. 

Računa se da bi njegove usluge koristile tisuće korisnika iz naše, ali i drugih županija.

Već te 2019. godine pojavile su se poteškoće oko spomenutog zemljišta od 90 tisuća kvadrata u Dugopolju, na mirnoj i izdvojenoj lokaciji: država se tek trebala upisati kao njegov vlasnik, mijenjale su se nadležnosti i agencije koje su se time bavile, no sve je riješeno medijskim pritiskom nakon kojega je iz Zagreba stiglo glasno i jasno obećanje da problema neće biti.

Moglo se krenuti dalje: posao na ovom projektu i službeno je preuzela Splitsko-dalmatinska županija.

Nakon toga izdvojeno je oko 30 tisuća eura i 2021. godine izrađeno idejno rješenje Centra, taj zadatak povjeren je arhitektima Dinku Peračiću i Deanu Stubnji. Vizualizacije donosimo uz ovaj tekst.

'Unutar šume formira se veliki središnji park, svijet sam za sebe, prostorna osnova rehabilitacijskog centra. Usmjeren je prema povoljnom osunčanju i vizurama na jugozapadu. Na njegovim rubovima postavljaju se zgrade centra. One dodatno štite i oblikuju otvoreni prostor. Sadržaji u njihovim prizemljima izlaze na terase, dvorišta i vrtove, a park se preko natkrivenih prostora 'uvlači' u zgrade. Edukacijsko-rehabilitacijske radionice, učionice, ordinacije, prostori za tretmane, senzorske sobe, rekreacijska dvorana, unutrašnji i vanjski bazeni, dnevni boravak, blagovaonica, predvorje centra, svi smješteni u prizemljima, prošireni su i povezani s vanjskim prostorima', stoji u opisu njihovog projekta.

'Središnja staza povezuje terase dnevnog boravka, rehabilitacijske radionice na otvorenom, zone igre i senzorskih atrakcija, vanjske bazene i sportska igrališta. Prolazi uz prostor terapije uz konje i pse, a završava na krajnjem jugu u povrtnjacima. Sudjelovanje u poljoprivrednim aktivnostima dio je procesa rehabilitacije, ali ujedno i izvor zdrave, lokalno uzgojene hrane', nastavlja se dalje, a kompletan opis projekta možete pročitati ovdje:

https://nistesami.com/za-djecu-s-teskocama-u-razvoju-i-osobe-s-invaliditetom/ 



No gdje je zapelo, upitali smo Splitsko-dalmatinsku županiju. Konkretno, dožupana Stipa Čogelju koji na ovom projektu zapravo radi.

'Filozofski fakultet u Splitu će tijekom idućeg tjedna predstaviti završnu verziju Plana potreba i projekcija potreba u socijalnoj skrbi za područje Splitsko-dalmatinske županije. Plan će dati odgovore na pitanja poput kapaciteta (broja i vrste korisnika) sukladno provedenim intervjuima na terenu i analize podataka Centra za socijalnu skrb, modele upravljanja i vrste usluga koje su prioritetne. Također, navedeni plan će bit dio Socijalnog plana Splitsko-dalmatinske županije, a čija je izrada zakonska obveze svih jedinica regionalne samouprave', obrazlaže nam Čogelja prvi korak.

Nakon toga će voditelj ovog projekta - a za njega je odabrana tvrtka 'Vranjcan' - početi pripremati dokumentaciju kako bi se eventualno prilagodilo idejno rješenje iz 2021. godine i došlo do glavnog projekta.

U županijskom proračunu za iduću godinu predviđen je novac kako bi se izradio urbanistički plan za ovu zonu u Dugopolju, ali i za izradu kompletne projektne dokumentacije. Dakle, nešto se ipak kreće.

'U prva tri mjeseca iduće godine ugovorit ćemo izradu plana i glavnog projekta, a taj posao trebao bi biti gotov do kraja 2024. godine', precizno odgovara Čogelja na pitanja Dalmatinskog portala.

Ima još: s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike dogovoreno je da će ovaj projekt biti proglašen strateškim, pa tako i pogodan za financiranje iz Europskog socijalnog fonda. Stoga je za pretpostaviti da će barem u toj fazi upravo ovo ministarstvo preuzeti inicijativu, a tek potom odlučit će se hoće li ono upravljati budućim Centrom za rehabilitaciju ili će posao eventualno prepustiti Županiji.

Djeci i roditeljima to je zbilja najmanje bitno. 


DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:
- 1. travnja 2024. godine, ugovaranje izrade urbanističkog plana i glavnog projekta Centra za rehabilitaciju
- 31. prosinca 2024. godine, dovršetak izmjena plana i glavnog projekta


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu