Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Kako je smjena Frane Barbarića zakočila gradnju bazena i dvorane na Kili
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Kako je smjena Frane Barbarića zakočila gradnju bazena i dvorane na Kili

Otišao je taman nakon što se dogovorio s gradonačelnikom Puljkom, pa se sada čeka njegov nasljednik

Šest mjeseci prošlo je od iznenadne najave gradnje zatvorenog bazena i sportske dvorane na Kili, točno na križanju Vukovarske i Lovrinačke ulice, što bi ujedno bio i prvi ozbiljniji sportski kompleks na istoku grada. Njegovo planiranje stidljivo je započeto u mandatu Andre Krstulovića Opare, HDZ ga je imao u svom predizbornom programu, a Ivica Puljak objeručke ga je prigrlio i objavio da na njemu namjerava intenzivno raditi.

Provjerili smo što se u proteklih pola godine događalo.

Po analizi ovog područja, na Kili je moguće izgraditi objekt tlocrtne površine oko 1.500 četvornih metara, a gradska vlast odlučila se na onaj po kojemu bi se u prizemlju nalazi zatvoreni vaterpolski bazen duljine od 33 metra, iznad njega sportska dvorana, a na krovu objekta vanjski sportski tereni. U podzemnoj etaži nalazilo bi se parkiralište.

Kako dijelom ovog prostora prolazi glavni HEP-ov podzemni dalekovod, taj dio ostao bi nedirnut - odnosno uređen kao park i slično. Problem je, međutim, da je kompletno ovo zemljište zapravo u vlasništvu HEP-a i očekivalo se ga ta državna tvrtka daruje, ili barem proda Splitu.

Uostalom, pokrenuta je izmjena urbanističkog plana kojom se ova zona prenamjenjuje iz komercijalnu u rekreacijsku, pa HEP ondje ionako ne bi imao ništa suvislo za graditi. Puljak je na svojoj prezentaciji, održanoj 14. lipnja ove godine, najavio da 'slijedi razgovor s vodstvom tvrtke u Zagrebu'.

I trajali su ti pokušaji tjednima i mjesecima jer, objektivno, predsjednik uprave ove države tvrtke Frane Barbarić imao je većih prioriteta: mediji, javnost i politički protivnici proganjali su ga zbog lopovluka u aferi 'plin za cent', a onda i zbog bespravne gradnje na Hvaru. Prošlog tjedna napokon je odletio s funkcije - no, ironično, to nije bila dobra vijest za Split.

Kako je Dalmatinskom portalu potvrđeno iz Banovine, upravo nedavno napokon je održan sastanak gradonačelnika Puljka s vodstvom HEP-a, uključujući i Barbarića, na kojemu se razgovaralo upravo o zemljištu na Kili.

'HEP se izjasnio da je voljan pokrenuti proceduru i staviti ovo zemljište na prodaju, po svojim uobičajenim procedurama, ukoliko njihova splitska podružnica s time suglasi i izda pozitivno mišljenje. A ona je to već ranije učinila', potvrdili su nam iz Banovine.

'Sada će očito trebati pričekati imenovanje novog predsjednika Uprave HEP-a i s novim sastavom ponovno proći detalje ovog slučaja', dodali su.

Eto, da je Frane Barbarić nešto ranije pristao na sastanak, ili da je barem potpisao prodaju zemljišta prije nego što se ona dogodila, put za izgradnju novog sportskog kompleksa procijenjenog na desetak milijuna eura bio bi otvoren.



Njegovu izgradnju, treba reći, zdušno podržava kotarska vlast na čelu s HDZ-om, pa se čak i predsjednik kotara Toni Piplica ovog ljeta pojavio na prezentaciji zajedno s Puljkom i to opisao kao 'dobar dan za Mejaše'. Samo u ovom kvartu i okolnom području, inače, živi već više od pet tisuća ljudi.

Situacija je ponešto drugačija od one na Brdima, gdje je upravo kotarski HDZ organizirao poprilično bizarnu bunu građana protiv gradnje još većeg i još raskošnijeg sportskog centra s podzemnom garažom; ovdje na Mejašima tako nešto jedva će dočekati. U Banovini u svakom slučaju potvrđuju da jedan ne isključuje drugi, imaju ambicije barem započeti gradnju i na Brdima i na Mejašima.

Pa što prođe.

U ovom slučaju čekat će se imenovanje novog vodstva HEP-a i novi razgovori oko prodaje zemljišta na Kili, a potom bi uslijedilo raspisivanje natječaja za arhitektonsko rješenje. Početak izgradnje na Kili planirao se za konac iduće godine, no sada se više nitko to ne usuđuje prognozirati.

Bit će jednom kada dođe papir iz Zagreba, a novac - spomenuli smo, po procjenama se radi o desetak milijuna eura - ne bi trebao biti problem. Moći će ga se naći u proračunu, a bogme i u kreditu Europske investicijske banke…

Preostaje nam čekati rasplet dvorskih borbi u HEP-u, pa ćemo ih priupitati o ovom slučaju.


DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:
- izbor novog vodstva Hrvatske elektroprivrede (HEP), nakon čega će se ono izjasniti o prodaji (za njih nepotrebnog) zemljišta na Kili 


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu