Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović DI JE ZAPELO? Ministarstvo mjesecima koči obnovu dijela Dioklecijanove palače. I pritom otvoreno laže
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Ministarstvo mjesecima koči obnovu dijela Dioklecijanove palače. I pritom otvoreno laže

Kula u Hrvojevoj i zgrada u Lukačićevoj spojit će se u sklop u kojemu će se nalaziti postav Muzeja grada i iz kojega će se izlaziti na zidine Palače, a jednom u budućnosti i spuštati u Podrume

Nekoliko milijuna eura vrijedan projekt obnove dijela Dioklecijanove palače - njene jugoistočne kule u Hrvojevoj te trošne zgrade u Lukačićevoj ulici - na najmanje pet mjeseci zakočilo je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Ono u tom periodu, od svibnja do danas, nije izdalo jedan dokument, jednu krajnje formalnu suglasnost potrebnu kako bi se izdala građevinska dozvola i raspisao natječaj za izvođača radova.

Projekti su spremni, novac odavno osiguran - velikim dijelom i iz europskih fondova - za obnovu vrijednog dijela svjetske kulturne baštine: kula u Hrvojevoj trebala bi se sanirati i rekonstruirati te povezati sa zgradom u Lukačićevoj ulici, a u tom sklopu Muzej grada Splita imat će postav koji će prezentirati povijesni razvoj grada, s naglaskom upravo na jugoistočni dio Dioklecijanove palače.

Možda još i važnije, upravo s ovog mjesta otvorit će se izlaz na ophod istočnim zidinama Palače, a u budućnosti i novi ulaz u Podrume - jednom kada njihov istočni dio bude iskopan do kraja i prezentiran.

Dalmatinski portal je u sklopu serijala 'Di je zapelo?' odlučio provjeriti status ovog projekta i otkrio gotovo nevjerojatan razvoj događaja - Ministarstvo graditeljstva (i državne imovine!) najprije punih pet mjeseci zapravo blokira projekt jer ne izdaje jednu najobičniju formalnu suglasnost, i to, da bi apsurd bio veći, za radove na neprocjenjivoj vlastitoj, državnoj imovini.

I kula u Hrvojevoj i veći dio spomenute zgrade u Lukačićevoj, naime, nakon višegodišnjeg raspetljavanja povijesnog stanja, imovinskih odnosa, zemljišnih i katastarskih knjiga - na čemu su radili gradski službenici zajedno s Državnim odvjetništvom - službeno je upisana kao vlasništvo Republike Hrvatske.

A potom isto ministarstvo o cijelom slučaju čak i otvoreno laže, što smo utvrdili usporedbom njihovih podataka i informacija koje smo prethodno dobili od Grada Splita. Napominjemo da u gradskoj upravi nipošto nisu željeli to tvrditi, niti ulaziti u konflikt s Vladom: naprosto su nam na naš zahtjev objasnili što se trenutno događa oko projekta obnove jednog od najvrjednijih komada kulturne baštine u državi.

'Dana 9. svibnja uputili smo zahtjev za vlasničku suglasnost u postupku izdavanja građevinske dozvole, te smo mu priložili sve potrebne dokumente - lokacijsku informaciju, geodetski projekt, zemljišnoknjižni izvadak, kopiju katastarskog plana, potvrdu o povratu imovine, očitovanje Hrvatskih šuma te glavni projekt i kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju, na USB sticku, što smo naznačili u našem zahtjevu', objasnili su nam u Banovini.

'U postupku utvrđivanja činjeničnog stanja utvrđeno je kako uz zahtjev nije dostavljen cjelovit glavni projekt koji je nužan za nastavak postupka izdavanja suglasnosti. Postupak je u tijeku, kada se dostavi projekt suglasnost će se izdati', uzvratili su u Ministarstvu.

U redu, reklo bi se, možda je nastao šum u komunikaciji: možda se spomenuti USB stick izgubio negdje na putu za Zagreb. No je li jedna od ove dvije strane mogla reagirati u međuvremenu, okrenuti telefonski broj, poslati e-mail? Je li Ministarstvo moglo zatražiti dopunu zahtjeva, ili se Grad Split raspitati koji se vrag događa?

'Ne, nitko nas nije zvao niti požurivao da riješimo predmet', tvrde u Ministarstvu.

'Grad Split uputio je dvije pismene požurnice, jednu 5. srpnja i drugu 3. listopada. Od podnošenja zahtjeva u svibnju do danas nismo dobili nikakvu povratnu informaciju', otkrili su nam s druge strane u Banovini i na naš blef - jer, rekli smo, u ovom slučaju nemaju veliku želju za konfrontiranjem s državnom administracijom - pokazali ta dva dokumenta.

Čime smo dobili pisanu potvrdu da Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine ne govori istinu.

I da punih pet mjeseci nije u stanju izdati jednostavnu potvrdu kako bi Grad Split, vlastitim novcem i po projektima koje je naručio i platio, obnovio i uredio vrijednu državnu imovinu. Manje je bitno jesu li u ministarstvu te iste državne imovine zagubili spomenuti USB stick, jesu li eventualno namjerno blokirali jedan projekt koji dolazi iz 'oporbenog' Splita ili su naprosto spori i aljkavi.

Bitno je da napokon izdaju tu vražju suglasnost i nadamo se da će im barem ovaj tekst biti poticaj u pravom smjeru.

DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:

- idući tjedni, kada će Ministarstvo valjda izdati posljednji dokument potreban za građevinsku dozvolu. Imaju dosta posla oko obnove od potresa, ali nešto se događa i u drugim dijelovima države
- radovi na kuli u Hrvojevoj i zgradi u Lukačićevoj realno bi trebali započeti tijekom iduće godine, nakon što se provede natječaj za izvođača. Predviđeno je da traju 18 mjeseci


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu