Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Otkrivamo kada bi Vukovarska ulica trebala biti dovršena
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Otkrivamo kada bi Vukovarska ulica trebala biti dovršena

Dalmatinski portal prati kako napreduju najveći gradski projekti

'Do kraja mandata dovršit ćemo izgradnju Vukovarske ulice', smjelo i optimistično najavio je Ivica Puljak kada je prije nešto manje od dvije godine kročio u Banovinu. Friškog gradonačelnika nisu omela ni upozorenja iskusnijih novinara da bi morao biti nešto oprezniji s obećanjima - slična su, uostalom, čuli od najmanje deset Puljkovih prethodnika - no to ga nije pokolebalo.

Već danas slobodno možemo zaključiti da se preračunao: bit će čudo ako se u njegovo doba izgradi i jedan jedini novi metar i ako se najdulja splitska avenija protegne dalje od 'City Centra', gdje još od 2010. godine nalazi njen posljednji batrljak.

A ambicije su bile daleko veće i dalje - još daleke 1982. godine splitski su urbanisti zamislili transverzalu koja započinje u centru grada, pokraj Općine, a završava u Stobreču gdje se spaja s također desetljećima sanjanom Bračkom ulicom. Trebao je to biti novi splitski unutarnji prsten koji bi omogućio komunikaciju među svim postojećim i budućim dijelovima grada bez da se izlazi na 'obilaznicu', koja to više odavno nije.

Puno toga se mijenja - prakse, navike, standard, uređenje društva, granice grada i sama država - a jedino planovi ostaju isti.

Uglavnom neostvareni.

Spomenuto otvaranje 'City Centra' prije nešto više od dvanaest godina zapamćeno je kao bizarnost: satima se čekalo rezanje vrpce jer su inspektori na licu mjesta obavljali pregled i na koncu ispisali privremenu dozvolu, a istovremeno su na blatnjavim prilazima trajali prosvjedi i blokade navodno prevarenih vlasnika zemljišta kojim prolazi naša glavna junakinja, Vukovarska ulica. Radilo se o krnjem produžetku prometnice, nedovršenom do današnjeg dana. Psovalo se austrijskog vlasnika šoping centra dok je tadašnji gradonačelnik Željko Kerum tvrdio da 'on s time nema veze'.

Pa je ipak prerezao vrpcu.

Podaci do kojih danas dolazimo u gradskoj upravi govore da je postupak izvlaštenja zemljišta za gradnju važne gradske prometnice pokrenut još 2005. godine, dakle taman je dočekao svoju punoljetnost, te da za ovaj nedovršeni dio nekoliko puta obustavljan da bi opet bivao započet. Preostalo je otkupiti još dvije čestice i za to potrošiti, računa se, oko 200 tisuća eura.

Tolika je barem bila cijena 2018. godine, kada se radila posljednja procjena.

'Postupak izvlaštenja je u tijeku pred Splitsko-dalmatinskom županijom, odnosno njenog Upravnog ureda za imovinsko-pravne poslove koji je imenovao vještaka za izradu nove procjene tržišne vrijednosti, koju bi trebao dostaviti do polovice svibnja', objašnjeno nam je u gradskoj upravi i tako je postavljen rok kojega ćemo pratiti.

Kao što ćemo nakon toga u Županiji provjeriti misle li i kada završiti postupak izvlaštenja.



No kod Vukovarske ulice i onoga na što je gradonačelnik Puljak mislio kada je prije dvije godine davao bajkovita obećanja bitan je nastavak izgradnje, ako ne i završetak do Stobreča, a on visi na vrlo dugačkom štapu.

U Banovini su, naime, odlučili baciti se na pripremu idućeg kilometra koji se proteže od 'City Centra do Kamenske ulice i prolazi uz veliku neiskorištenu zonu na kojoj su planirani društveni sadržaji poput škola i vrtića, te ambiciozno planirani 'Sportski centar Istok', doduše bez konkretno određenih sadržaja. Nema sumnje da bi ovaj pothvat otvorio prostor i za brojne privatne inicijative, pa i novu stanogradnju u ovom dijelu grada, ali, ali…

Za to će trebati još godine.

'Sportski centar Istok' bi se trebao nalaziti na području označenom brojem 11

Premda se iz godine u godinu u gradskom proračunu početkom godine predviđaju a njenim koncem brišu milijuni kuna za investiranje, premda je postojala čak i jednokratna predizborna HDZ-ova inicijativa da se Vukovarska proglasi državnom cestom - jer bi tako sve išlo brže, lakše i jeftinije zbog pravnih alata koje mali gradovi poput Splita nemaju - prava istina jest da je cijeli proces zapravo tek na početku.

'Pokrenut je postupak i naručena izrada idejnog projekta nastavka prometnice u duljini od jednog kilometra. Do konca svibnja predviđamo dobiti projekt, a do konca godine imati lokacijsku dozvolu', objasnili su nam u Banovini i tako dali još jedan rok kojega ćemo se držati, pa provjeriti jesu li nas lagali.

Tek u tom trenutku započinje proces izvlaštenja zemljišta za kojeg nas iskustvo uči da može potrajati desetljeće ili dva, no dobro, valja od nečega početi.

Planovi se ionako rijetko rade samo za jednu ili dvije generacije.

DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI
- 15. svibnja: nova procjena vrijednosti za dvije parcele koje treba izvlastiti kako bi se dovršio davno izgrađeni dio do 'City Centra'
- 1. lipnja: dovršetak idejnog projekta za nastavak Vukovarske u duljini od jednog kilometra
- 31. prosinca: lokacijska dozvola za novu dionicu i početak izvlaštenja zemljišta

***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu