Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović DI JE ZAPELO? Promatračnica na Marjanu otvara vrata koncem siječnja
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Promatračnica na Marjanu otvara vrata koncem siječnja

'Mozak' park šume ujedno će biti i jedna od novih splitskih atrakcija

Nova promatračnica na marjanskom Sedlu, unikatna konstrukcija visoka dvadesetak metara, dovršena je i gotovo spremna za primanje prvih posjetitelja. Na samom objektu vrijednom oko 700 tisuća eura više se nema što raditi, potrebno je tek urediti okoliš, obnoviti pedesetak metara pristupne ceste i privesti kraju papirnati dio posla.

Kako je Dalmatinskom portalu potvrđeno, svi radovi formalno će biti okončani do Božića, a potom slijedi tek tehnički pregled i izdavanje uporabne dozvole. Promatračnica će svoja vrata - preciznije, lift i stepenice - otvoriti koncem siječnja.

Radi se o jednom od segmenata velikog europskog projekta 'Brdo prošlosti - oaza budućnosti', započetog još prije pet godina, no vjerojatno najvidljivijem i najatraktivnijem. Jedinstvena konstrukcija na Sedlu - djelo autora Emila Šverka - zamijenila je staru promatračnicu od početka osamdesetih godina prošlog stoljeća, koja je bila neadekvatna i nefunkcionalna. 

No to neće biti tek objekt koji služi zaštiti Marjana od požara, dapače: u njemu će se zapravo nalaziti 'mozak' park šume.

'Primarno, njena funkcija svakako je protupožarna jer se s ovog mjesta može uočiti svaka zapaljena travka na Marjanu. No ovdje će se nalaziti i centralna točka za brojenje posjetitelja park-šume, ali i mjesto s kojega će se upravljati svim rampama na njenom ulazu, koje će biti potpuno automatizirane. Sustav će automatski prepoznavati tablice vozila koja imaju dozvole dok će drugi vozači koji eventualno imaju potrebu za pristupom s čuvarom prirode ovdje u kućici komunicirati video i audiovezom', objašnjava nam Vedrana Franić iz splitske gradske uprave, koja je od početka angažirana na ovom projektu.

Sama konstrukcija sastoji se od betonske podloge u kojoj su smješteni servisni prostori i javni zahod, na koju se potom slaže deset čeličnih prstenova - od užeg prema širem - da bi se na vrhu našla platforma s dodatno uzdignutom staklenom 'kućicom' za čuvara prirode.

U njenoj unutrašnjosti proteže se panoramski lift, a sa sjeverne strane nalaze se pristupne stepenice. Pogled s vrha je, treba li reći, bogovski.

Izgradnja promatračnice bila je poprilično složen projekt - ne samo zbog toga što se radi o unikatnoj konstrukciji, nego i zbog uvjeta radova. Izuzev jedne dizalice ovdje nije smjela pristupiti nikakva teška mehanizacija, a posebno komplicirano bilo je zavarivanje spomenutih deset čeličnih prstenova, od kojih se svaki sastoji od tri dijela. Usred šume.

Tako je svako varenje moralo biti unaprijed najavljeno, a onda su na teren izlazili zaposlenici Javne ustanove koji su mjerili brzinu vjetra: kad bi samo mrvicu zapuhalo, radovi bi bili otkazani. 

Dobra vijest za Splićane, ali bogme i turiste koji se ljeti masovno vrzmaju po Marjanu, jest da će pristup promatračnici biti besplatan - no u njoj će se u svakom trenutku moći naći tek deset ljudi. Ne zbog stabilnosti, nego da se izbjegnu gužve.

DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:
- Božić ove godine, do kada će biti dovršeno uređenje okoliša
- 1. veljače 2024. godine, do kada treba biti obavljen tehnički pregled i izdana uporabna dozvola


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu