Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Skandal oko obnove Stare gradske vijećnice na Pjaci
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Skandal oko obnove Stare gradske vijećnice na Pjaci

U posljednjim danima mandata Andre Krstulovića Opare požurivalo se s otvaranjem, pa je unatoč upozorenjima parket postavljen na vlažnu podlogu. Sve je propalo, pa dodatni račun iznosi 163 tisuće eura

Obnova Stare gradske vijećnice na Pjaci, jednog od splitskih simbola zaštićenog i kao dio sklopa stare gradske jezgre i kao pojedinačno dobro, službeno je završena početkom svibnja 2021. godine kada je u njoj otvorena izložba 'Judita 500'. Dogodilo se to prigodno na Svetog Duju te godine, ali prigodno i baš uoči lokalnih izbora. Zgodno za pokazivanje: projekt vrijedan 9,2 milijuna kuna priveden je kraju, grad je dobio spektakularan prostor za izložbe, konferencije, koncerte i protokolarna događanja, no HDZ-u i HGS-u ipak nije bio dovoljan za zadržati vlast. 

Andro Krstulović Opara ionako se nije ponovno kandidirao za gradonačelnika, pa su posljednji mjeseci njegova mandata ostali zapamćeni kao njegov labuđi pjev u kojemu je nastojao sve pozavršavati, staviti trešnju na tortu i oprostiti se sa stilom.

Tako je požurio i radove na vijećnici na Pjaci i tek nedavno ispostavljen nam je račun za to: on iznosi dodatnih 131.112 eura, s PDV-om nabubri na 163 tisuće eura, a po staroj računici to je 1,23 milijuna kuna. Povrh onih početnih 9,2 milijuna kuna. 

Već pune dvije godine, naime, Stara vijećnica stoji izvan upotrebe jer je gotovo odmah nakon otvaranja primijećeno da su se u njoj podigli parketi. Ne jedan komadić, ne nekoliko kvadrata nego više od polovine. Posebno dramatično je na drugom katu na kojemu je već za koji tjedan parket morao biti doslovno zavidan u pod.

To je najočitiji, ali ne i jedini nedostatak nove Stare vijećnice na Pjaci: nakon smjene vlasti u Banovini su utvrdili da nije ispitana nosivost drvene međukatne konstrukcije, otkriven je problem sa stolarijom, ali i sa sustavom odvlaživanja koji je posebno bitan za prostore namijenjene izlaganju osjetljivih umjetnina i artefakata. Stoga je naručeno nekoliko novih ispitivanja i elaborata, odmah su sanirane greške koje se moglo sanirati, no s podignutim parketima nije išlo tako jednostavno.

Najprije je angažiran vještak koji je morao utvrditi stvarno stanje, a potom je na osnovu toga raspisan javni natječaj za dodatne radove na kojemu je pobijedila tvrtka 'Neir' - ironično, ista ona koja je od starta uređivala vijećnicu, no to ne iznenađuje jer je jedna od rijetkih koja je sposobna i licencirana odraditi posao na zaštićenim objektima. Taj posao stoji spomenutih 163 tisuće eura i upravo se obavlja.

No tko je zapravo kriv za podignute parkete? Dokument kojeg posjeduje Dalmatinski portal, nalaz vještaka za graditeljstvo na sedamdesetak stranica, sugerira da je krivnja podijeljena između izvođača radova i njihovog investitora, dakle Grada Splita, dakle tadašnjeg gradonačelnika Krstulovića Opare.

Pojednostavljeno rečeno, izvođač nije obavio baš sve po pravilima struke, no istovremeno je na vrijeme upozorio što će se dogoditi.

'Unatoč prevelikoj vlazi u podlozi, parket je ugrađen prema nalogu investitora i nadzorne službe', stoji upisano u građevinskom dnevniku kao osnovnom dokumentu koji prati građevinske radove ovog tipa.

S druge strane, po mišljenju istog tog vještaka, i sam izvođač radova dnevnik je vodio neuredno, nije sasvim po pravilima lijepio sami parket, a za vrijeme njegovog postavljanja istovremeno su se obavljali 'mokri' radovi - gletanje, žbukanje, bojanje i slično - što također nije po uzusima struke. Ali i to je naredio investitor jer se 'nije mogao odlučiti za boju zidova'.

Odgovornost nadzora radova za ovakav dramatični i skupi fijasko, barem po nalazu vještaka, također nesumnjivo postoji jer je na vrijeme trebao prepoznati opasnost od deformiranja parketa i narediti da se on postavi tek kad se podloga osuši i kad se obavi 'mokri' dio radova.

O kakvom fušeraju se radi, pokazuje otkriće vještaka koji je podigao parket i izmjerio vlažnost estriha koji se nalazi ispod njega: da se ne zamaramo pojedinostima, dovoljno je reći da je ona u startu trebala iznositi 2, a 15 mjeseci nakon otvaranje vijećnice iznosi 15 posto.

Sažetak zaključka vještaka Dalmatinski portal objavljuje kao prilog ovom tekstu.

Fotogalerija: Nalaz vještaka

A kako je zapravo tekao proces odlučivanja o parketu u vijećnici djelomično je rekonstruirala Slobodna Dalmacija još u lipnju 2021. godine, tek koji tjedan nakon otvaranja Stare gradske vijećnice, kada je objašnjeno da je najprije bio predviđen brodski pod debljine 20 milimetara, a potom je - uz zasad nejasno slaganje ili neslaganje arhitektice, dizajnerice interijera i drugih glavnih aktera - to promijenjeno u masivni parket.

Zatim je su se pojavili problemi s njegovom isporukom, a već smo rekli da je bivšem gradonačelniku bilo strašno važno dovršiti vijećnicu i otvoriti izložbu posvećenu 500. obljetnici Marulićeve 'Judite', pa je izbor pao na nešto tanji parket koji je bio dostupniji, onaj od 14 milimetara. Pa je na postavljeni estrih, kako bi se nadomjestila ta razlika, postavljena nivelir masa debljine 6 milimetara.

Ništa se nije dovoljno osušilo i sve je propalo.

Krivci za katastrofu se naziru, no to svakako nije dovoljno: valjat će ih precizno imenovati i za to bi mogli biti zaduženi istražitelji koji su se, kako se neslužbeno može doznati, zainteresirali za ovaj slučaj.

Nepotrebni račun od 163 tisuće eura platili smo mi, Splićani, iz vlastitog džepa.


DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI
- 30. studenog ove godine, kada na Pjacu stiže novi parket namijenjen Staroj gradskoj vijećnici. Valjda će ga pravilno postaviti i voditi računa o vlazi, nema izbora na vidiku
- prosinac, mjesec tijekom kojega bi vijećnica po drugi put trebala biti otvorena. Za početak je planirana izložba Matka Trebotića, a potom objekt odlazi na upravljanje Muzeju grada Splita



***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu