Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Vjerovali ili ne, nitko ne zna reći kada će biti otvorena potpuno dovršena i uređena dvorana!
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Vjerovali ili ne, nitko ne zna reći kada će biti otvorena potpuno dovršena i uređena dvorana!

Dalmatinski portal prati kako napreduju gradski projekti

Dvadeset i jednu godinu otkako je izgrađena u 'roh-bau' fazi, dvije i pol godine otkako je potpuno uređena i opremljena, gotovo šest milijuna kuna vrijedna nova splitska koncertna dvorana i dalje stoji zatvorena. Malo-pomalo već i propada dok gradske službe skoro iz mjeseca u mjesec i iz godine u godinu 'iznalaze rješenje'.

Kad će ga iznaći, nije poznato, niti kako će potrošiti bijednih 13.270 eura planiranih u gradskom proračunu za dovršetak ovog projekta.

Dvorana ima već postavljenih 155 sjedalica - finih, tapeciranih - uz dva mjesta i lift za osobe s invaliditetom, potom pozornicu od 90 kvadrata, mali kafić, garderobe, sanitarne prostore i uglavnom sve što je potrebno za mali i slatki prostor za koncerte i predstave, novu kulturnu scenu. Čak je bilo odlučeno da će se zvati po velikom Ivi Tijardoviću i da će njome upravljati ustanova Hrvatski dom.

Ali, avaj, iskrsnuo je problem s bukom i nitko ne zna kako ga riješiti. Preciznije, kako 'iznaći rješenje'.

Niti itko može dati jasan odgovor na jednostavno pitanje: kada će, zaboga, potpuno dovršena i uređena dvorana biti otvorena?

Prastari Splićani prisjetit će se da se na ovoj lokaciji nekada nalazilo 'Ljetno kino Split', drugi će i dalje opisivati da se nalazi 'kod Vicka' - aludirajući na bivši škversku zgradu u kojoj je bio popularni restoran i sala za ples, a nešto mlađima najlakše je reći da je smještena iza 'Pomgradovog' nebodera, unutar bloka stambenih zgrada na adresi Trg Hrvatske bratske zajednice.

Kada su zgrade nicale, Grad Split je u sklopu aranžmana s privatnikom kupio prostor veličine 435 kvadrata za buduću 'višenamjensku dvoranu'. I tako ga držao u betonu sve do mandata gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Godine 2019. izrađen je projekt - autora tvrtke 'Super ured', glavne projektantice Ksenije Ivić - a u veljači 2020. započinju radovi vrijedni 5,6 milijuna kuna. Većinom plaćeni iz gradske blagajne, tek je Ministarstvo kulture dodalo nekih 500 tisuća kuna. Za manje od jedanaest mjeseci sve je bilo gotovo:

'U tijeku su završne pripreme za tehnički pregled nove višenamjenske dvorane na Trgu Hrvatske bratske zajednice, za koju se izdavanje uporabne dozvole očekuje krajem veljače', obavijestili su iz tadašnje gradske uprave u siječnju 2021. godine.

Ono što nije bilo poznato javnosti jest da su se nakon završetka radova, a prije tehničkog pregleda, okolni stanari pobunili zbog buke pa su s njihovog krova uklonjeni agregat i vanjske jedinice klima uređaja.

Potom u veljači iste godine slijedi tehnički pregled, ali on propada jer je gradska službenica iz Banovine uhapšena, pa stoga i suspendirana.

Slijedi novi pokušaj tehničkog pregleda u rujnu iste godine, kada sanitarni inspektori odbijaju dati svoju suglasnost jer klima uređaji doista proizvode veću buku od dozvoljene. Mjesec dana kasnije Grad Split naručuje projekt zaštite od buke, koji mu biva dostavljen u ožujku prošle godine, ali stvar se ponovno komplicira.

'Tada nastaje problem u konstruktivnom smislu zbog opterećenja stare konstrukcije krova za koji nema pouzdanih podataka o stanju', kaže nam današnji pročelnik za urbanizam i izgradnju Teo Vojković uz pojašnjenje što se zapravo radilo u proteklih godinu dana:

'Iznalazimo tehničko rješenje kako što manje opteretiti konstrukciju, a zadovoljiti zaštitu od buke i konačno ishoditi uporabnu dozvolu.'

Nama laicima učinit će se nevjerojatnim da pune dvije i pol godine nije moguće provesti jednostavan zahvat kao što je uvođenje klime u već vrijednu, već dovršenu dvoranu, ali to smo valjda samo mi. Učinit će nam se mogućim i da će za godinu ili dvije nikad korišteni prostor vjerojatno zahtijevati dodatne popravke i sanaciju, ali to smo opet samo mi.

DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:
- Kako za 'iznalaženje rješenja' pročelnik Teo Vojković nije naveo nikakav rok, procijenit ćemo da je šest mjeseci dovoljno za barem nekakav konkretan korak. Upitat ćemo ga za zdravlje koncem ove godine.


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu