Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Za koji dan stiže novi pothodnik, hoće li ga itko koristiti?
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Za koji dan stiže novi pothodnik, hoće li ga itko koristiti?

Ideja stara 45 godina realizirana je na Trsteniku

Pješački pothodnik na Trsteniku, ispod Ulice moliških Hrvata, dovršen je i bit će otvoren kroz nekoliko dana, potvrđeno je Dalmatinskom portalu u splitskoj gradskoj upravi.

Projekt koji se čekao točno 45 godina na koncu je, kada je odlučeno da će se napokon realizirati, dovršen točno u predviđenom roku od 11 mjeseci. Doduše, i njegova je cijena s od originalnih petstotinjak tisuća kuna prije tri godine narasla na okruglih 300 tisuća eura.

Hoće li se pothodnikom netko doista i služiti, drugo je pitanje.

'Svi građevinski radovi su dovršeni i posljednjih dana nedostajao je samo priključak struje platforme za osobe s invaliditetom. Sada još samo nedostaje ishoditi uporabnu dozvolu, ali samo za taj segment i javnu rasvjetu - a za ostatak pothodnika nije potrebno jer je ionako građen po pravilniku o jednostavnim građevinama. Otvaranje je stoga pitanje dana', informirali su nas iz Banovine.

Na ovom projektu posebno je inzistirao predsjednik kotara Damir Barbir, inače i gradski vijećnik koji se razišao s SDP-om i prešao u tabor Ivice Puljka, osiguravajući mu presudni šesnaesti glas u Gradskom vijeću.

Je li on doista bio potreban i prioritetan, malo tko će se složiti: s jedne strane su se osim kotara našlo vodstvo obližnje osnovne škole i gradske knjižnice te lokalni župnik, koji su godinama apelirali da se djeci i starijim sugrađanima omogući nesmetan prelazak poprilično prometne ulice, a i neki arhitekti koji su zagovarali da se realizira ideja stara gotovo pola stoljeća, kada su se gradili neboderi u Papandopulovoj ulici. Pisali su brojna pisma i apele gradskoj upravi sve dok - na osnovu Barbirovog mandata - novac nije pronađen, a natječaj za gradnju pothodnika raspisan.

Njihov argument jest da se radi o sigurnosnom problemu jer velik broj djece iz Papandopulove ulice, posebno od broja 15 naviše, kao i onih adresom u Moliških Hrvata i velebitskoj, više puta dnevno prelaze vrlo frekventnu ulicu kako bi došli na nastavu u školu ili na vjeronauk u crkvu. Tu su i odrasli koji ulicu prelaze za doći u dućan, banku, poštu i ljekarnu, ili na misu, dok je nikad dovršen i zatrpan pothodnik bio izvor zaraze pun miševa i zmija. 

S druge strane, gradski urbanisti i komunalci godinama su tu ideju stavljali na stranu jer nisu vidjeli realnu korist od nje: em se ipak radi samo o jednoj običnoj gradskoj prometnici koja po svojoj sigurnosti ne odskače previše od standarda, em su na njoj prije nekoliko godina postavljeni i uspornici kako bi se dodatno smanjila mogućnost prometnih nesreća. Puno je neuralgičnih točaka koje je trebalo riješiti prije ovoga.

'No dobro, pothodnik je sada gotova priča, uloženo je 300 tisuća eura i uslišena je želja s Trstenika. Sada bi možda bilo zanimljivo postaviti brojače i utvrditi koliko će se on doista koristiti', kazao nam je jedan od sugovornika iz Banovine.

Sam pothodnik zapravo je dio originalno zamišljene pješačke komunikacije koja bi se u budućnosti trebala protezati južno sve do Bračke ulice. U uređenju okoliša, premda to nije bilo originalno zamišljeno, ruku su dali 'Parkovi i nasadi' koji su najprije izvadili i preselili jedan veliki hrast a potom ondje posadili nekoliko stabala i grmova.

Kada u idućim danima gradnja bude dovršena i kada se ovaj prolaz ispod ulice napokon otvori, trebalo bi se ukinuti devetnaest privremenih i improviziranih parking mjesta na samoj Ulici moliških Hrvata, koja su poslužila kao privremeno rješenje za vrijeme dok traju radovi. Valjda će gradska uprava i u ovome biti ekspeditivna i ne dozvoliti da - kao u brojnim drugim sličnim slučajevima - privremeno postane trajno.

To bi, barem što se sigurnosti prometa tiče, značilo da je pita ispala skuplja od tepsije.

DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:
- nadamo se da ih više nema, teško je vjerovati da bi se u samom fotofinišu nešto moglo zakomplicirati


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu