Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Dignuta optužnica za brutalno ubojstvo Luke Bančića: 'Vi ste mulci, ja sam stara škola. Dat ćete vi meni mobitele i takujine, sve šta imate'

Dignuta optužnica za brutalno ubojstvo Luke Bančića: 'Vi ste mulci, ja sam stara škola. Dat ćete vi meni mobitele i takujine, sve šta imate'

Kod optuženog je utvrđen teži poremećaj ličnosti te ovisnost o alkoholu i drogi

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 31-godišnjeg Ante Rušića za ubojstvo 22-godišnjeg Luke Bančića. Malo prije 1 sat 24. veljače na početku Mažuranićevog šetališta ispred hotela Corner ubo ga je nožem u prsa zadavši mu jednu ubodnu ranu duboku 19 centimetara. Državno odvjetništvo drži da se radi o izravnoj namjeri jer je Rušić otišao kući po nož nakon što se njegov brat Frane ispred lokala sukobio s grupom mladića koji mu nisu htjeli dati novac. Zatrčao se prema Bančiću i njegovom društvu koje se već udaljilo od mjesta sukoba prema hotelu. Zamahnuo je prvi put prema njemu, ali su obojica pali. Ubo ga je nakon što su se digli i potom trčao s nožem u ruci za njim sve dok nije pao. 

Rušić o događaju nije govorio. Brani se šutnjom, čime posredno negira krivnju. Ništa nisu htjeli govoriti ni članovi njegove obitelji, majka i dva brata. 

Državno odvjetništvo ispitalo je veliki broj svjedoka, među njima i prijatelje ubijenog. Naveli su kako su pili alkohol u kafiću i da su izašli iza ponoći. Prišao im je alkoholizirani muškarac neurednog izgleda, visok oko metar i 90. Počeo je žicati: 'Daj dva, tri eura.' Rekli su mu da nemaju novca, a on im je kazao: 'Vi ste mulci, ja sam stara škola. Dat ćete vi meni mobitele i takujine, sve šta imate.' 

Nije im prijetio, fizički ili verbalno, ali su Bančića te riječi iživcirale pa je došlo do sukoba, najprije verbalnog, a potom i fizičkog. Pojavio se muškarac, deblji i niži od ovog s kojim su se sukobili. Napao je najslabijeg u društvu. Sukob se premjestio ispred obližnjeg kafića, a onda je prestao. Bančić i njegovi prijatelji uputili su se prema Bolu, odmakli su pedesetak metara, kada su čuli nižeg muškarca kako nešto viče. Bančić se zatrčao prema njemu, obojica su pali. Luka je potom krenuo prema njima i pao. 

Ispitan je par koji je svjedočio situaciji ispred lokala. Muškarac je vidio da su se dva mladića sukobila s 40-godišnjakom duže kose koji je djelovao zapušteno. Pitao ih je u čemu je stvar, može li se kako riješiti problem, a oni su mu odgovorili da ide svojim poslom i da su oni iz Siromašne i da se s njima nije pametno zezati. Njegova djevojka je vidjela da mladići nasrću na zapuštenog muškarca. Vrijeđali su ga i govorili mu da je klošar. Čula je kako netko govori: 'Čut ćeš ti što je Siromašna'. Imala je osjećaj da su spremni i na njih nasrnuti. Zaključila je da je ponašanje mladića bilo bezobrazno i neljudsko pa je pozvala policiju. 

Toksikološkim vještačenjem utvrđeno je da je okrivljenik bio pripit. Koncentracija alkohola u krvi mu je bila najmanje 1,42 promila. Utvrđena je i prisutnost tetrahidrokanabinola i diazepama. Vještačenje je pokazalo da je žrtva također bila alkoholizirana. Utvrđena je koncentracija alkohola od 2,26 promila te prisutnost tetrahidrokanabinola. 

Prema psihijatrijskom vještačenju, Rušić je u trenutku počinjenja djela bio bitno smanjeno ubrojiv. Vještak je utvrdio teži poremećaj ličnosti s obilježjima antisocijalnog i emocionalno nestabilnog poremećaja. Ovisan je o opijatima i alkoholu te je zbog opasnosti od ponavljanja težih kaznenih djela preporučeno obavezno psihijatrijsko liječenje i liječenje ovisnosti. 

Branitelj po službenoj dužnosti Darko Stanić podnio je Županijskom sudu odgovor na optužnicu.

Vaša reakcija na temu