Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dignuta optužnica za krvoproliće u Kaštelima, okrivljeni ispucao 12 metaka i udarao sjekirama

Dignuta optužnica za krvoproliće u Kaštelima, okrivljeni ispucao 12 metaka i udarao sjekirama

Predloženo je i psihijatrijsko liječenje

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 58-godišnjeg pomorca Joška Krivića za dvostruki pokušaj ubojstva u Kaštel Štafiliću. Na HGSS-ovca Krunoslava Bolibruha ispalio je 12 metaka. Prvih šest kroz zatvorena ulazna vrata, a potom još šest na ulici. Bolibruha je pogodio u prsa, nogu i trbuh. Marija Jerčića sjekirom je udario u tjeme slomivši mu lubanju, i to dok je ovaj sagnut pomagao svom teškom ranjenom prijatelju. Unatoč snažnom udarcu uspio se dignuti i oteti jednu sjekiru okrivljeniku. Potom su došli i drugi i svladali ga. Sve se dogodilo 1. travnja iza 19 sati. 

Krivić se branio da je po prvi put zapucao iz stana jer je čuo nekakvu buku te je pomislio da ga napada S. P. s kojim je odranije imao nekakvih problema te mu je navodno priprijetio da će ga ubiti kad-tad. 

Kada je izašao na ulicu, vidio je oštećenike. Tvrdi da su krenuli prema njemu s lošim namjerama pa je zapucao na njih s udaljenosti od dva metra. Misli da nije nikoga pogodio. Nastavili su napad pa je otišao kući po sjekire, Jerčića je udario po glavi, ali se on ustao i uhvatio ga za ruku. Dotrčali su i drugi. Bacili su ga i počeli tući. Ostao je na podu jer ga je bilo strah ustati. 

Ustvrdio je kako nikoga nije htio ubiti, ne zna ni da li ima dovoljno znanja da nekoga ubije. 

Bolibruh je ispričao kako se te večeri vratio s posla i kako je vidio da su mu brisači na autu oštećeni. Sumnja je pala na Krivića s kojim cijelo susjedstvo ima problema jer je opasan i konfliktan. Došao je pred njegovu kuću kako bi čuo zašto mu je napravio štetu na autu. Krivić ga je pitao kako zna da je on i poručio da će ga ubiti. 

Čuo je potom pucanje iz kuće. Nije imao dojam da se radi o oružju, mislio je da su petarde ili starter. Ubrzo je vidio Krivića s pištoljem. Pitao ga je hoće li pucati u njega jer mu je bilo nevjerojatno da bi to stvarno napravio budući da se znaju cijeli život i nikada nisu bili u sukobu. 

Najprije ga je pogodio u nogu, potom je podigao pištolj i pogodio ga u prsa ili trbuh. Treći put ga je pogodio dok su se borili. Uspio mu je oteti pištolj, a onda je dotrčao i Jerčić. Uhvatio je Krivića s obje ruke i zaustavio daljnji napad. Ubrzo je izgubio svijest. 

Jerčić je, pak, naveo kako je dotrčao na mjesto događaja nakon što je čuo hice. Priskočio je prijatelju u pomoć. Krivić je otišao, a on je pomagao Bolibruhu kojem je bilo jako loše. Podigao je majicu i vidio prostrjelnu ranu na trbuhu. U jednom trenutku osjetio je udarac u glavu i refleksno se okrenuo da se obrani. Vidio je Krivića koji je mahao sa sjekirama. Podigao se, isprva se nije osjećao loše, međutim, već nakon par trenutaka osjetio je bol u glavi. Dotrčali su susjedi koji su mu pomogli svladati Krivića. 

Osim za dvostruki pokušaj ubojstva, Krivića su optužili i za nedozvoljeno posjedovanje oružja. Pored pištolja pronašli su mu i šest ručnih bombi, dva topnička streljiva od 20 milimetara te još municije za pješačko naoružanje. 

Optužnicom je predloženo da mu se izrekne sigurnosna mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja. Psihijatrica je utvrdila teški poremećaj osobnosti s obilježjima narcizma i nestabilnosti. Smatra da postoji opasnost od ponavljanja težeg kaznenog djela. 

Vaša reakcija na temu