Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dignuta optužnica za Villu Harmony: Kako je hotel splitskog bankara na Bačvicama ispao veći nego što je smio biti

Dignuta optužnica za Villu Harmony: Kako je hotel splitskog bankara na Bačvicama ispao veći nego što je smio biti

Uvrštavanjem državne ceste u građevinsku parcelu investitoru je omogućena veća površina hotela

USKOK je u Splitu digao optužnicu za aferu Villa Harmony. Za kaznena djela primanja i davanja mita, pomaganja u primanju mita, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te poticanja na to kazneno djelo optuženi su Josip Bienenfeld, bivši načelnik sektora u Ministarstvu graditeljstva, Željko Korica, bivši inspektor ministarstva, bivši bankar Zoran Sikirica, čija je tvrtka Špinut gradila hotel na Bačvicama, arhitekt Damir Rako, koji je potpisao glavni projekt, bivša voditeljica Odsjeka za graditeljstvo Grada Splita te dvoje službenika katastra. Istraga je zbog bolesti obustavljena protiv voditelja poslovanja tvrtke Špinut. Spominje se u činjeničnom opisu, ali nije optužen. 

Bienenfeld, Korica i Sikirica terete se da su u ožujku i travnju prošle godine poduzimali radnje da od Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita ishode izmjenu i dopunu građevinske dozvole za hotel. Iako je došlo do smanjenja oblika i veličine građevinske čestice, namjera je bila da se zadrži veličina i katnost izgrađenog objekta. 

Radi realizacije, Sikirica je zatražio od Korice da posreduje kako bi Ministarstvo graditeljstva izdalo mišljenje na temelju kojeg se ne bi rušila etaža hotela i kako bi se izdala izmjena i dopuna građevinske dozvole. Korica je dogovorio u Zagrebu sastanak s Bienenfeldom kojem je i sam prisustvovao. Prema uputi Bienenfelda, Sikirica i voditelj poslovanja njegovog društva podnijeli su zahtjev s upitom za davanje mišljenja. Po Bienenfeldovoj uputi sastavio ga je Korica. Bienenfeld je za obećanu novčanu nagradu u ime Ministarstva izdao društvu mišljenje podobno za ishođenje izmjene i dopune građevinske dozvole u interesu investitora, za što mu je voditelj poslovanja investitora sukladno dogovoru sa Sikiricom predao 660 eura. 

Službenica Grada Splita pogodovala Sikirici za najmanje 181.440 eura 

Voditeljica Odsjeka za graditeljstvo Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita tereti se da je na traženje Sikirice i voditelja poslovanja da im se izda građevinska dozvola za hotel veće površine od one koja se stvarno može izgraditi na postojećoj površini, postupila suprotno Zakonu o gradnji, GUP-u i zaključku gradonačelnika kojim je prihvaćen glavni projekt za izgradnju hotela. Iako je izvršila očevid i utvrdila da je granična nekretnina na zapadu čestice državna cesta koja predstavlja javno dobro koje se ne može otuđiti, niti se na njoj mogu stjecati stvarna prava pa se tako ni njena površina ne može koristiti za izračun koeficijenata iskorištenosti građevinske čestice, izdala je građevinsku dozvolu kojom je investitoru priskrbila korist od najmanje 181.440 eura, i to u vidu prava izgradnje hotela veće površine i katnosti. 

Optuženi su i voditelj Odjela za katastarske programe i geodetske poslove te viša upravna savjetnica istog ureda za katastar. Na traženje Sikirice i voditelja poslovanja društva da investitoru omoguće početak gradnje prije formiranja građevine čestice i izmjena građevinske dozvole s maksimalnim koeficijentom iskorištenosti izračunatim na temelju površine kojom je obuhvaćena i neotuđiva površina državne ceste, mimo protokola od Sikirice su preuzimali zahtjeve za formiranje čestice i provedbe cijepanja i spajanja zemljišta.

U prijavnim listovima parcelacije za katastar i zemljišnik, precrtavani su postojeći podaci i  upisivani novi. Okrivljeni ih je ovjerio potpisom i unio u aplikaciju zajedničkog informacijskog sustava Državne geodetske uprave i Ministarstva pravosuđa kako bi se na osnovu tih podataka bez izmjene projekta i dozvole formirala građevna čestica. Na temelju tako izmijenjenih podataka, sedmookrivljena je donosila rješenja o promjeni podataka u katastarskom operatu i dostavljala ih na provedbu Zemljišno knjižnom odjelu Općinskog suda u Splitu. 

Glavni projektant Rako tereti se da je na traženje Sikirice i voditelja poslovanja, da investitoru omogući ishođenje građevne dozvole za izgradnju hotela veće površine i katnosti postupio protivno Zakonu o gradnji te izdao i ovjerio izjave o sukladnosti glavnog projekta s odredbama Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji te sukladnosti glavnog projekta s generalnim urbanističkim planom Splita. Na temelju takvog glavnog projekta, protivno lokacijskim uvjetima u pogledu veličine i oblika građevinske čestice, 2016. izdana je građevinska dozvola i time omogućena izgradnja hotela veće površine i katnosti.   

Vaša reakcija na temu