Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dirigent Jure Bučević održao lekciju u vijećnici: 'Nitko me nije zvao iz Grada za mišljenje, a znao bih stanje da sam 16 godina samo nosio kavu!

Dirigent Jure Bučević održao lekciju u vijećnici: 'Nitko me nije zvao iz Grada za mišljenje, a znao bih stanje da sam 16 godina samo nosio kavu!

Kraj žalosnog igrokaza oko HNK Split se i dalje ne nazire - rekao je Joško Markić

Iako su skinute točke dnevnog reda koje se odnose na razrješenje i imenovanje v.d. intendanta, ipak se povela žučnija rasprava po pitanju financijskog okvira za HNK. 

Vijećnica Pametnog Kristina Vidan je nazvala sramotnim odnosom Grada prema kulturnim vrednotama, te da umjesto da je Split glavni, on je, kaže, grad slučaj.

- Nečuveno je da nemamo raspisan natječaj za intendanta, da se stranački kadrovira, a HNK se raspada. Treba mu puštanje iz čvrstog zagrljaja politike. Brojila se kandidatu je li prave seksualne orijentacije, broje se krvna zrnca, a navodno je odbijen zbog plana sanacije. A sada ni riječi o planu sanacije. Uvažimo vapaj kazališnih djelatnika, vrijeme je i za tematsku sjednicu o HNK - poručila je Vidan.

Vijećnik SDP-a Joško Markić je je ustvrdio da je današnja rasprava o utvrđivanju osnovnog programskog i financijskog okvira za rad Hrvatskog narodnog kazališta, a čije je nepostojanje i razlogom da se poništio natječaj za intendanta je zoran pokazatelj odnosa prema kulturi u Splitu.

- HNK Split je kazališna kuća nacionalnog značaja i obveza je Grada da njome upravlja savjesno, moralno, zakonito, a nadasve profesionalno. Kraj žalosnog igrokaza oko HNK Split se i dalje ne nazire. Zbog nečije neodgovornosti ministrica kulture je morala imenovati v.d. intendanta, zaposlenici kazališta su nezadovoljni i upozoravaju na loše posljedice, a najgore od svega je da broj pretplatnika HNK Splita ima silaznu putanju. Puno je nesigurnosti koje budućnost nosi, ali je jedno sigurno - ovakvim načinom rada nepovratno se ruši ugled našeg splitskog hrama kulture i ojačavaju se argumenti onima koji bi osnivali nacionalne balete ili orkestre, koji bi naravno biti sa sjedištem u Zagrebu, i koji bi onda samo od prigode do prigode dolazili u 'provinciju' - ustvrdio je Markić.

Pozvao je sve odgovorne da u predstojećem razdoblju odgovornije pristupe problemima s kojima se susreće HNK Split te da se više posvete poslovanju i pomoći u radu HNK Splita, a da manje, kako u svom pismu poručuje Radničko vijeće HNK Split, kadroviraju. - Čuvajmo ugled kulture i kulturnih djelatnika - poručio je.

Pravu lekciju je održao dirigent Jure Bučević koji je 16 godina kao honorarac svirao u orkestru i paralelno završio studij dirigiranja.

- Nitko me nije zvao iz Grada za mišljenje, a da sam 16 godina samo nosio kavu, znao bih stanje - rekao je i poručio da stoji uz kolege svoje.

Čuo se žal za Ivanom Leom Leom i među onima koji ga tada nisu podržali. Jedan od njih je i nezavisni vijećnik Ante Zoričić koji je bio suzdržan kada su vladajući odbili Leminu kandidaturu.

- Smatram da bi bio bolji entuzijazam Leme, nego neambicioznost Grada u međuvremenu - rekao je Zoričić.

Vladajući se uglavnom nisu javljali za riječ, unatoč jasnim porukama oporbe, pa je brže nego se mislilo usvojen financijski okvir za HNK. Uskoro se očekuje i raspisivanje natječaja za splitski nacionalni teatar.

Vaša reakcija na temu