Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: JU ŠO DISKRIMINACIJA U ŠPORTSKIM OBJEKTIMA?! Pravobraniteljica podnijela kaznenu prijavu zbog otkaza ženi s invaliditetom

DISKRIMINACIJA U ŠPORTSKIM OBJEKTIMA?! Pravobraniteljica podnijela kaznenu prijavu zbog otkaza ženi s invaliditetom

Stara afera dobila novi zaplet

Zbog odbijanja produljenja ugovora čistačici s invaliditetom u Javnoj ustanovi Športski objekti pravobraniteljica za osobe s invaliditetom je podnijela kaznenu prijavu.

O razlozima neproduljenja ugovora proveden je ispitni postupak i pravobraniteljica je podnijela kaznenu prijavu zbog 'osnovane  sumnje da je počinjeno kazneno djelo povrede ravnopravnosti'. Nisu navedene osobe za počinjenje kaznenog djela, nego bi to državno odvjetništvo izvidima trebalo utvrditi.

Slučaj je sada u rukama pučkog pravobranitelja i DORH-a.

Čistačica, supruga radnika zaposlenog u firmi zakupca parkirališta na Gripama Tonćija Omrčena, je dospjela u žižu javnosti nakon što samo njoj, među, 18 radnika nije produljen ugovor. 

Prema navodima u prijavi, razlog zašto je ostala bez posla je i poveznica s njim. 

U Upravnom vijeću Javne ustanove Športski objekti tada su, u ime Grada sjedili Igor Skoko, Dražen Čular, Anita Birimiša, Nenad Uvodić i Mario Negotić. U javnost su, podsjetimo, izašle snimke gdje se raspravlja o verificiranju zapisnika o neproduljenju ugovora čistačici s invaliditetom. Pred vijećnicima je tadašnji ravnatelj Tomislav Borozan kazao da  'jednoj osobi nije produžen ugovor, govorilo se da ima navodno sumnjivo prezime, spominjale su se veze s poslovnim partnerom. I nije joj produžen ugovor'.

Skoko je govorio da je odluka donesena jednoglasno, frcale su iskre, tražio se tonski zapis na javni uvid.

-  Ne može predstavnik radnika biti za to, a nisu ni predstavnici Splitskog saveza sportova. To sve piše u tonskom zapisu, a ako je zapisnik krivo sastavljen, to je odgovornost Upravnog vijeća - rezolutan je bio Borozan.

Procurila je snimka o verificiranju zapisnika gdje se Skoki navodi da nisu za to glasali radnici, kao i Čularova snimka koji je rekao da je 'otkaz čistačici bio zgodan i politički'.

Gradonačelnik Ivica Puljak je pak u početku tvrdio da nije upoznat sa slučajem, potom da nema papira o invaliditetu, a za nacionalnu televiziju je rekao i da je to mjesto bilo nepotrebno. Upitan je i danas za komentar podizanja kaznene prijave.

- Nije pod mojom nadležnošću, pa ne bih komentirao, ali koliko znam, ta osoba nije zaposlena kao osoba s invaliditetom na tom radnom mjestu - kazao je Puljak.

Vaša reakcija na temu