Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Djelatnik ustanove socijalne skrbi optužen za silovanje, prijetnju i tjelesnu ozljedu

Djelatnik ustanove socijalne skrbi optužen za silovanje, prijetnju i tjelesnu ozljedu

Uprava ne zna za optužnicu

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv djelatnika ustanove socijalne skrbi kojom ga terete za tri kaznena djela, prijetnju, tjelesnu ozljedu i silovanje. Sva djela su počinjena prema osobi s kojom je okrivljeni neko vrijeme bio u vezi. 

Tijekom istrage su saslušani i neki djelatnici koji su svjedočili što im je bilo poznato o kaznenom djelu prijetnje iz ožujka prošle godine. 

Ostala dva djela dogodila su se šest mjeseci kasnije. Okrivljenog terete da je gurnuo oštećenu niz stube tijekom prepirke oko novca kojeg je dobila za čišćenje kafića. Ona je pala i ozlijedila noge. Terete ga da je tjedan dana kasnije počinio silovanje u kupatilu stana oštećene.

U upravi ustanove ne znaju za optužnicu, kao ni to hoće li utjecati na radno-pravni status njihovog djelatnika. 

'To je pravno pitanje na koje u ovom trenutku nemam odgovor', rekao je nam je prvi čovjek ustanove.

Pitali smo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. 

'Važećim Zakonom o socijalnoj skrbi propisane su zapreke za zasnivanje radnog odnosa i obavljanje djelatnosti socijalne skrbi na način da se u radni odnos kao radnik ne može primiriti osoba koja je pravomoćno osuđena za pojedina kaznena djela. 

Novim Zakonom o socijalnoj skrbi koji je 28. siječnja izglasan u Saboru i koji će stupiti na snagu objavom u Narodnim novinama, jasnije su regulirane odredbe koje predstavljaju zapreke u radnom odnosu u sustavu socijalne skrbi, a sve s ciljem osiguravanja dodatne sigurnosti i zaštite korisnika. 

Stoga su novim Zakonom o socijalnoj skrbi ponovno uređene zapreke za rad u djelatnosti socijalne skrbi na način da se ne može zasnovati radni odnos s osobom koja je pravomoćno osuđena za određena kaznena djela, ali se propisuje i obveza poslodavca da jednom godišnje pribavi dokaz da zaposlenik nije pravomoćno osuđen za određena kaznena djela ili da se protiv njega ne vodi kazneni postupak. 

Nadalje, jasno i nedvosmisleno se propisuje da se i osobi u radnom odnosu otkazuje ugovor o radu ako bude pravomoćno osuđena za određena kaznena djela. Naposljetku, prvi put se propisuje i udaljavanje osobe koja je u radnom odnosu od obavljanja poslova kada je protiv osobe pokrenut i vodi se kazneni postupak za neka od kaznenih djela koja su propisana kao zapreka za obavljanje djelatnosti socijalne skrbi', navode u Ministarstvu. 

Zakon o socijalnoj skrbi do sada je navodio kao zapreku za zapošljavanje u sustavu pravomoćne presude za kaznena djela protiv spolne slobode, a poslodavac je po službenoj dužnosti bio dužan pribaviti dokaz da se ne vodi kazneni postupak za navedena kaznena djela. 

Sjednica optužnog vijeća u ovom slučaju zakazana je za 11. veljače i ako se optužnica potvrdi nesporno će se protiv okrivljenog zaposlenika ustanove voditi kazneni postupak za kazneno djelo koje je zapreka za rad u sustavu socijalne skrbi. Državno odvjetništvo je predložilo da se produlje mjere opreza, zabrana kontaktiranja i približavanja oštećenoj. Sud ima obavezu izvijestiti ustanovu o presudi tek po pravomoćnosti.

Vaša reakcija na temu