Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
AKCIJA U SPLITU: Pregledano 920 građana, otkriveno 155 tumora kože!

AKCIJA U SPLITU: Pregledano 920 građana, otkriveno 155 tumora kože!

Postavljena sumnja na 26 melanoma te 129 ostalih karcinoma kože

U sklopu javnozdravstvenog projekta 'Djeluj sada!' jučer je na Prokurativama održana akcija preventivnih pregleda madeža tijekom koje su splitski i zagrebački liječnici pregledali 920 građana. Na tom uzorku, od 920 Splićana, otkriveno je ukupno 155 zloćudnih tumora kože, od čega je postavljena sumnja na 26 melanoma te 129 ostalih karcinoma kože. To je čak 17% od ukupnog broja pregledanih. Svi kod kojih postoji sumnja na zloćudne tumore kože odmah su upućeni na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je postavljena sumnja na melanom.

Ovu akciju organizirali su zajedno Grad Split, udruga 'Zdravi pod suncem', Crveni križ - Gradsko društvo Split te Referentni centar za melanom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske pod vodstvom akademkinje Mirne Šitum, predstojnice Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, a po uzoru na Grad Zagreb koji akciju provodi u kontinuitetu proteklih 12 godina.


Gradonačelnik Andro Krstulović Opara zahvalio se liječnicima i sestrama s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice te s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Split i akademkinji Mirni Šitum, potom primarijus Sanji Poduje - predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože 'Zdravi pod suncem', Mireli Šentija Knežević - koordinatorici ovog projekta u Gradu Zagrebu, ali i Crvenom križu i njegovim neumornim volonterima koji su strpljivo pomagali građanima i liječnicima.

Cilj akcije bio je osvijestiti građane o važnosti prevencije, redovitih pregleda madeža i odgovornog izlaganja suncu. S obzirom na veliki interes, ali i porazne rezultate, splitska gradska uprava istu akciju planira provoditi i ubuduće.

Vaša reakcija na temu