DJELUJ SADA! Eminentni liječnici sutra će na Prokurativama besplatno pregledavati madeže

DJELUJ SADA! Eminentni liječnici sutra će na Prokurativama besplatno pregledavati madeže

Akcija traje od 9 do 13 i od 16.30 do 20.30 sati

Javnozdravstvena akcija preventivnih pregleda madeža pod nazivom 'Djeluj sada!' održat će se sutra na splitskim Prokurativama od 9 do 13 te od 16.30 do 20.30 sati. Besplatne preglede za građane obavljat će eminentni liječnici i sestre s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice te s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Split. Uz preglede, građani će moći dobiti i vrijedne savjete s područja dermatologije i onkologije, posebno o načinima prevencije tumora kože. Na današnjoj konferenciji za medije svi sudionici akcije odaslali su poruku javnosti, prvenstveno građanima Splita, o važnosti ove teme te ih pozvali da se odazovu preventivnim pregledima u što većem broju. 

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara uputio je poseban apel građanima da dođu sutra na Prokurative i učine nešto dobro za sebe.

- Ljeto nam je stiglo, sunce upeklo, djeci završava škola i vesele se morskim radostima. Pravo je vrijeme da njih i nas zaštitimo, da promičemo i potičemo zdrav život pod suncem i podižemo svijest o tome kako se odnositi prema vlastitom zdravlju i životu! - kazao je Krstulović Opara i zahvalio se Gradu Zagrebu, idejnom začetniku ovog projekta, što je spremno odgovorio na splitski poziv da svoju akciju, koju već 12 godina uspješno provode i bogata iskustva koja imaju, podijele s građanima Splita. 

Akademkinja Mirna Šitum, voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva RH te predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, istaknula je važnost podrške lokalne zajednice na ovakvim akcijama koje se intenzivno provode upravo na ovom našem području, posebno priobalju i na otocima gdje građani žive u okolnostima velikog broja sunčanih dana, a nemaju dostupne dermatologe. Upozorila je da osim prirodnih postoje i rizici izlaganju umjetnim izvorima sunca. 

- Ovom akcijom, koja je usmjerena na edukaciju i prevenciju, obuhvaćeno je 40.000 građana. Pored toga lokalne zajednice imaju i dodatne aktivnosti, pa su tako pohvalne edukacije u vrtićima koje provode kolege iz KBC-a Split. Sutra smo u Splitu svi zajedno na zajedničkom cilju i vjerujem u dobar odaziv Splićanki i Splićana - kazala je. 

Primarijus Sanja Poduje, predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože 'Zdravi pod suncem' podsjetila je na poražavajuću statistiku i izniman porast oboljelih od melanoma posljednjih godina što ukazuje na pojačanu potrebu za preventivnim i edukativnim djelovanjem koje ova Udruga provodi diljem Hrvatske, a interes su pokazale i susjedne zemlje. 

Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, prenijela je čestitke zagrebačkog gradonačelnika i zahvalnosti splitskom gradonačelniku i Gradu Splitu što zdravlje građana i na ovakav način stavljaju u prvi plan. Pohvalivši izvrsnu suradnju na razini dvaju gradova i važnost ovakvih akcija, ipak je podvukla nužnost sustavnog rješavanja ovog sve izraženijeg zdravstvenog problema koje bi bilo dijelom Nacionalnog programa prevencije protiv raka. 

Važnost suradnje među gradovima na projektima socijale i zdravstva naglasila je Magda Vrvilo, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Grada Splita, rekavši kako ovako 'malim' akcijama zajednički potičemo velike promjene. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(46986, "");
Pregledaj komentare