Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić Do izbora je točno mjesec dana

Do izbora je točno mjesec dana

Plenković bio u Mostaru na proslavi 15. obljetnice osnutka HDZ-a BiH

Točno mjesec dana dijeli nas od parlamentarnih izbora. Zahuktava se predizborna kampanja, a čelnici stranaka već su u lovu na svaki glas.

Andrej Plenković u Mostaru, gdje je Dragan Čović na svečanoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH obilježio 15 godina na čelu te stranke. U srcu dijaspore osvrnuo se i na moguću eskalaciju migrantske krize, prenosi HRT.

- Ja sam protiv toga da se diže žica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Mi smo 2 susjedne zemlje upoućene jedna na drugu i takva poruka, po nama, ne bi bila. Mislim da to pitanje, ako dobro surađujemo, ako razmijenjujemo informacije, možemo rješavati bez i jedne fizičke barijere, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade i  HDZ-a.

S druge strane političke arene, Restart koalicija predstavila je strategiju digitalne transformacije Hrvatske, njihovu osnovu za borbu protiv korupcije. Nisu propustili komentirati posljedice afere Vjetroelektrana.

- Mislim da je neprihvatljivo da je predsjednik Vlade u zadnjim danima vršio jedan pritisak na Državno odvjetništvo, na neovisne institucije, jednostavno kako bi pokušao skrenuti pažnju u SDP-ovo dvorište s ciljem da prikrije kriminal i korupciju u vlastitim redovima. Pa vi znate da je njegov tvorac predizbornog programa gospodin Ćorić upleten samo u zadnjih 10 dana u 2 velike afere, kazao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Nastavlja se i rasprava o tome na koga je DORH mislio kada je citirao članak 6. Zakona o državnom odvjetništvu. Sinoć je predsjednik Milanović ustvrdio da se to odnosi na premijera Plenkovića.

Ministar Ćorić iz Slavonije, gdje će HDZ voditi bitku s Domovinskim pokretom Miroslava Škore, odgovara.

- Rezultati Vlade Andreja Plenkovića u posljednje 4 godine ga pozicioniraju i kao Batmana i Supermana, sve u jednom, kazao je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Na prozivanja je reagirao i premijer.

- Pogotovo nije pritisak od predsjednika Vlade, koji za razliku i od Milanovića i od Bernardića jako dobro razumije što je to podjela vlasti, koja je nadležnost sudova, a koja je nadležnost Državnog odvjetništva, koja je nadležnost hrvatske Vlade. To se vidjelo i u debati, u krajnjoj liniji, mene s Milanovićem 2016., ako se sjećate, na televiziji pa je tad bilo jasno tko ima refleks utjecaja na DORH, a tko nema, dodaje.

Strategiju za izbore razvija i IDS. Uoči najavljenog potpisivanja koalicijskog ugovora, ističu da je njihove uvjete o suradnji SDP prihvatio te da razgovora o kadroviranju nije bilo.

- Ključna tema je održavanje samostalnosti Istre kao županije u bilo kakvom budućem preustroju, izjavio je Tulio Demetlika, predsjednik Savjeta IDS-a.

U lovu na glasove platformi Možemo pridružio se Bojan Glavašević, koji će na listu kao nezavisni kandidat.

- Ja ću biti kandidat na 14. mjestu na listi. Dakle, vodit ću preferencijalnu kampanju, kazao je.

Komu će dati svoje povjerenje, birači će odlučiti točno za mjesec dana, donosi HRT.

Vaša reakcija na temu