Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: pixabay DOBAR POSAO S AUTIMA IZ UVOZA: Poreznik prisvojio 9 milijuna kuna, utajio porez i prao novac

DOBAR POSAO S AUTIMA IZ UVOZA: Poreznik prisvojio 9 milijuna kuna, utajio porez i prao novac

Direktor tvrtke Gold Cars do početka 2019. radio je u Poreznoj upravi

Zbog pet kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja poslovne isprave, utaje poreza i pranja novca danas je na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Splitu doveden 40-godišnji Solinjanin Jerko Č., direktor trgovačkog društva Gold Cars. 

Sumnjiče ga da je 2017. sačinio 91 fiktivni račun za prodaju vozila uvezenih iz inozemstva. Kupci su osumnjičenom plaćali na ruke ili su novac predavali osobama povezanim s njim. Zadržao je više od devet milijuna kuna. Novac nije uplatio na račun tvrtke, niti je u poslovnim knjigama knjižio račune. Slijedom toga, na prodaju vozila nije obračunat i plaćen PDV od 1,85 milijuna kuna, kojeg je osumnjičeni također zadržao za sebe. 

Predmet istrage bit će i prodaja osam vozila iz uvoza pravnim osobama. Kupci su platili 700 tisuća kuna za vozila na račun tvrtke, a osumnjičeni nije knjižio račune, obračunao i platio 143 tisuća kuna PDV-a.

Sumnjiče ga i da je u vrijeme dok su mu osobni računi bili u dugogodišnjoj blokadi s nepodmirenim obvezama većim od pola milijuna kuna u nakani da prikaže kako je legalno došao do 9 milijuna kuna, uplaćivao pozajmice Gold Carsu te je u poslovnim knjigama te uplate knjižio kao vlastite pozajmice i dug društva prema njemu. Sredstva je tvrtka koristila u poslovanju, uvozu i prodaji vozila pa je tako po stvorenoj obvezi s osnova vraćanja pozajmice s računa Gold Cars osumnjičenom isplaćeno više od tri milijuna kuna.

Zanimljivo je svakako što je u vrijeme počinjenja kaznenih djela, osumnjičeni bio zaposlenik Porezne uprave. Dobio je otkaz početkom 2019. kada su njegovi nadređeni saznali da se bavi djelatnošću koja je u suprotnosti s njegovim zadaćama djelatnika državne službe. Pokrenuli su postupak zbog teške povrede službene dužnosti, a službenički sud mu je izrekao kaznu prestanka državne službe.

Državno odvjetništvo predložilo je određivanje istražnog zatvora zbog utjecaja na svjedoke, što je sudac istrage prihvatio. 

Vaša reakcija na temu