Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO/VIDEO: DOBIO OTKAZ Disciplinski sud načelniku Matku Klariću dosudio prestanak državne službe

FOTO/VIDEO: DOBIO OTKAZ Disciplinski sud načelniku Matku Klariću dosudio prestanak državne službe

Kriv je za tešku povredu dužnosti i zlouporabu

Bio je to hladni tuš za Matka Klarića, načelnika Postaje granične policije Gruda. Prestanak državne službe, glasila je presuda disciplinskog suda MUP-a u Splitu za tri inkriminacije kvalificirane kao teža povreda službene dužnosti, nedolično ponašanje u službi ili van službe koje šteti ugledu policije te zlouporaba položaja. 

Cijeli dan trajalo je ročište. Od 10 sati ujutro saslušavani su svjedoci, među njima i policajke koje su ga teretile za seksualno uznemiravanje. Disciplinski postupak zatražen je i zbog tjeranja policajki druge vjeroispovijesti na čišćenje kapelice samostana izvan radnog vremena koje nije bilo na dobrovoljnoj osnovi te zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno, ilegalnog prelaska stranih državljana preko granice

Ročište je potrajalo do kasno popodne, a u 18 sati objavljena je i presuda za koju je vladao neviđeni medijski interes. Čuvši da je dobio otkaz, Klarić je zakolutao očima, vidjelo se da je prilično šokiran presudom. 

Njegov odvjetnik Dario Obradović najavio je žalbu na presudu prvostupanjskog suda. Smatra da je riječ o opasnom presedanu i da nije bilo nikakvog uporišta da se Klariću izrekne tako drastična sankcija. 

'Šokirani smo odlukom disciplinskog suda. Očekivali smo nešto s obzirom na medijsku hajku koja se digla posljednjih dana. Svjedoci su izjavili suprotno od onog što je interna kontrola MUP-a sastavila službene bilješke. Priznali su da nije bilo seksualnog uznemiravanja. Ova odluka jednostavno mora pasti, ona nije održiva. 

Normalno da ćemo se žaliti. Kada vam prvi čovjek ministarstva unaprijed kaže da mora biti sankcije, ne znam gdje su pravo i pravda u ovoj državi. Sud nije prihvatio dosta naših dokaza, nisu htjeli odgoditi ročište premda je bilo procesnih pretpostavki za odgodu. Vidjet ćemo kako će se odluka obrazložiti, no ona nema uporište u činjeničnom stanju, ni u zakonu', drži Obradović. 

Otkrio je i par detalja iz samog postupka. 

'Načelnik se samo interesirao što se događa s jednim predmetom, sama svjedokinja je izjavila da načelnik nije utjecao na donošenje njene odluke. Nevjerojatno je da se radi toga određuje prestanak državne službe, nitko od nas to nije mogao zamisliti. Pošaljete nekome poruku da li se možemo naći na kavi pred dvojicom službenika, a razlog kave je dogovor o nekim stvarima unutar same postaje budući da je dotična izjavila da ne želi razgovarati unutar postaje jer tamo i zidovi imaju uši, no sud nije želio prihvatiti prijedlog saslušavanja te dvojice službenika. 

Dvije su službenice negirale da bi se osjećale neugodno ili pretrpjele kakav strah. Na izravno pitanje je li bilo ikakvog seksualnog uznemiravanja, od sviju je rečeno ne. Nije bilo vulgarnih riječi, ni kontakta. Ovdje se stvara nova sudska praska da za najmanju stvar možete dobiti otkaz. To jednostavno nije normalno', kazao je Obradović.





Vaša reakcija na temu