Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: DNZ Dobroslavić: U trenutnoj geopolitičkoj situaciji pokazalo se još važnijim raditi na ujedinjenju Europe

Dobroslavić: U trenutnoj geopolitičkoj situaciji pokazalo se još važnijim raditi na ujedinjenju Europe

Sudjeluje u radu 162. plenarnog zasjedanja Europskog odbora regija u Bruxellesu

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu 162. plenarnog zasjedanja Europskog odbora regija u Bruxellesu. Na dnevnom redu su rasprave o stanju regija i gradova u EU, rasprava o 20 godina iskustva nakon proširenja EU 2004. godine, o prioritetima mađarskog predsjedanja, rasprava s predsjednikom Europske investicijske banke te glasanje o mišljenjima Europskog odbora regija.

Sudjelujući u raspravi '20 godina nakon proširenja EU 2004. godine, naučene lekcije i pogled u budućnost' župan Dobroslavić rekao je: 'Proširenja EU-a, ona iz 2004., 2007. i 2013. godine uspješna su, kako za EU, tako i za nove članice. U trenutnoj geopolitičkoj situaciji pokazalo se još važnijim raditi na ujedinjenju Europe.'

'Zemlje u proširenju trebaju postati članice EU-a ali moraju ispuniti kriterije za članstvo zasnovano na zaslugama u procesu pridruživanja. Nije moguće postati članom EU-a bez da se uskladi s sigurnosnom i vanjskom politikom EU-a, što je danas slučaj sa Srbijom, ili bez osiguranja načela ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini. EU treba nastaviti ohrabrivati i pomagati države u procesu proširenja istovremeno tražeći odgovarajuću ulogu lokalnih i regionalnih vlasti tih država u procesu proširenja te omogućiti njihovu bolju suradnju s Europskim odborom regija', zaključio je župan Dobroslavić.

Plenarna sjednica Odbora regija održava se u okviru Europskog tjedna regija i gradova 2024. od 7. do 10. listopada, kao najvećeg godišnjeg događanja posvećenog kohezijskoj politici. Događanje okuplja predstavnike tisuća lokalnih i regionalnih uprava i vlasti, institucija EU-a, predstavnike nevladinih organizacija, privatnog sektora te organizacije mladih koji će na radionicama, panelima  i konferencijama razmjenjivati iskustva i ideje povezane s kohezijskom politikom.

Vaša reakcija na temu