Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DOČEKALI SMO Objavljeno je kako bi trebala izgledati Hrvojeva ulica

DOČEKALI SMO Objavljeno je kako bi trebala izgledati Hrvojeva ulica

Predsjednik peteročlanog ocjenjivačkog odbora nije krio zadovoljstvo nagrađenim radom

Objavljeni su rezultati natječaja za izradu idejnog uređenja Hrvojeve ulice i dijela Ulice Kralja Tomislava. Jedan od ciljeva natječaja bio je dobiti suvremeno rješenje koje će biti primjereno ambijentalnim vrijednostima i značaju Hrvojeve ulice, usklađeno s Konzervatorskim smjernicama, te ekonomično i održivo u izvedbi i održavanju.

Arhitekt Ivo Vojnović, predsjednik peteročlanog ocjenjivačkog odbora, bio je vidno zadovoljan pobjedničkim radom za kojeg su se odlučili nakon tri održane radne sjednice. Prvo mjesto i nagradu od 14 tisuća eura osvojio je rad pod rednim brojem tri, a autori su: Maja Milutin, Antonija Dominović, Helena Mlakar, Iva Sladoljev-Jolić i Martin Bužančić (Circinus d.o.o.).

- Dobili smo nekoliko pristupa ovom problemu, što će nama svima koji radimo na projektima u povijesnoj baštini biti jako dobro iskustvo. Vidjet ćete da je pobijedio rad koji je najdiskretnije i najopreznije ušao u ovaj prostor te sa sjajnom komunalnom opremom, uz drvored i temu vode, dao najbolji balans novoga i staroga. Pritom su se vodili smjernicama Konzervatorskog odjela i na pravilan način dali prijedlog rekonstrukcije kula uz istočni zid. Bitno je da je pobjednički rad u južnoj pravokutnoj kuli, preko antičkih vrata, omogućio pristup Podrumima te unutarnjem dijelu Dioklecijanove palače, što bi u praktičnom smislu olakšalo i smanjilo gužvu na samim ulazima u Podrume - kazao je Ivo Vojnović. Pobjedničkim radom predviđeno je javnosti prezentirati nalazište kraj Srebrnih vrata koje su otkrile arheološke sonde, no neće to biti jedino otkriveno.

- Trenutno obnavljamo cijeli plašt istočnog zida Dioklecijanove palače. U sklopu tog projekta se rade istraživanja te arheološke sonde na južnoj pravokutnoj kuli, ne bi li našli ostatke zidova koji su se spajali na istočni zid Palače. Ovo je možda prilika da proširimo istraživanja na cijeli obuhvat kule, jer nas to čeka kao preduvjet detaljne razrade projekta. Trenutačno su zakopani ostaci južne pravokutne kule, a postoje i vrata koja bi otkopali u cijelosti i time bi ušli u Podrume - objasnio je Vojnović.

Južna pravokutna kula je paralelna sjevernoj koja je već otkrivena, a najvažnije je da će ostati otkrivena.

- Ona se svakako uzdiže kao parapet iznad razine pločnika, a da bi aktivirali ta vrata, moramo doći do izvorne razine poda. Ono što je pronađeno bit će prezentirano javnosti - priopćio je. 

Ulaz koji će se otvoriti na mjestu južne pravokutne kule, blizu tržnice, osim što rasterećuje pristup Podrumima, vodi nas u mezanin palače.

- Dakle, imamo Podrume, imamo razinu Decumanusa, i nešto što je između te dvije razine, a tu su bile istočne terme te bi mogli preko tog dijela pristupiti danas neistraženim dijelovima istočnih termi. Na tom mjestu je bilo možda čak i antičko stubište, a ako ne, onda srednjovjekovno stubište kojim se prilazilo vrhu zida. To je ključna točka i raskrižje svih tih pravaca i razina. Kuća u Lukačićevoj broj 3 je ključna za pristup podrumima i termama. Sad su tu stanari, ali bismo to pitanje trebali riješiti zajedničkim snagama- objasnio je predsjednik peteročlanog Ocjenjivačkog odbor u kojem su još sjedili Bojan Ivošević, Zrinka Radunić, Hrvoje Bartulović i Jasna Jerkov. Cilj preuređenja južnog i istočnog ruba Đardina, nastavka Hrvojeve ulice i već uređenog partera Ulice kralja Tomislava, je stvaranje jedinstvenog, suvremenog uređenja ukupnog prostora uz sjeverni i istočni zid Palače.

- Nakon istraživanja koja bi trajala dva ili tri mjeseca, može se razraditi projekt do operativne razine javne nabave. To je blaži oblik izdavanja dozvola, jer ne treba ići na građevinsku dozvolu, već potvrdu glavnog projekta - na kraju je objasnio Vojnović, što znači da se projekt može realizirati na temelju pravilnika o jednostavnim radovima, što bi znatno ubrzalo proceduru i sam početak radova koji bi mogli očekivati krajem ove ili početkom iduće godine.

- Nakon godinu i pol dana, ponovo je tema Hrvojeva ulica, ali ovaj put u pozitivnom ozračju, jer smo tu da predstavimo natječajne radove za idejno rješenje Hrvojeve. Nije bilo lako kada smo krenuli u ovaj posao i uklanjanjem svega što je tamo bilo, a što nam je danas omogućilo da raspravljamo o tome kako će ona u budućnosti izgledati. Hrvojeva je bila tema opstrukcija i tematskih sjednica te razlog zašto su se neki borili rukama i nogama da ne dozvole napredak ovome gradu. Sad kad vidite ove radove koji nas okružuju, ali i pobjednički rad, vidjet ćete ono što smo mi u prikrajku mozga zamišljali i o čemu smo maštali, a što su arhitekti puno bolje artikulirali. Mislim da ćemo svi biti ponosni s onim što će u ovom mandatu s tom ulicom biti napravljeno, te kako će ona izgledati za nešto više od godinu dana - rekao je dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević, ujedno i član ocjenjivačkog suda.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak se zahvalio svima koji su sudjelovali u javnom procesu te je iznjedrio ovakve rezultate.

- Hrvojeva ulica je simbol našeg upravljanja Splitom i simbol onoga što želimo za naš grad. Završili smo eru uvođenja reda, a sada je u tijeku faza građenja. Građane molimo za strpljenje da završimo i započnemo mnoge od projekata koji će poboljšati kvalitetu života u Splitu - poručio je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

U pobjedničkom radu, navode autori, Hrvojeva ulica bi dobila polivalentnost korištenja i eventualnu prilagodbu u budućnosti, bez da se mijenja osnovni koncept oblikovanja i dodaju novi elementi na platnu partera. Duž cijele ulice osigurana je mogućnost postavljanje kioska u jutarnjem dijelu dana, kako bi u drugoj polovici pogled na istočni zid Palače bio nesmetan, te se u takvom režimu zadovoljili zahtjevi grada kao živog organizma sa svojim nužnim sadržajima, posebice trgovačkim, kojeg je taj prostor i povijesno sadržavao. Istovremeno se ostavlja vrijeme da zidine preuzmu svoj dio na sceni i pokažu se u cijelom svom volumenu. To bi se osiguralo i noćnom prezentacijom zidina, elementima rasvjete, ujednačenim toplim osvjetljenjem za prikazivanje cijelog volumena zida s naglaskom na istočna vrata i kule.

Nije samo nagrađen pobjednički rad. Drugu nagradu u neto iznosu od 8.400 eura osvojio je rad pod šifrom šest, autora: Irena Mažer Hranuelli, Vedran Oberan, Ana Horvat i Ante Uglešić. Treću nagradu u neto iznosu od 5.600 eura osvojio je rad pod šifrom osam, autora: Stjepan Miketek, Katarina Kovačić, Nikolina Garma Bugarić (Atelier Kovačić Miketek d.o.o.) sa suradnicima Lucijom Zlatar, Jerkom Malovanom, studentima arhitekture. 

U atriju Banovine otvorena je izložba svih osam radova koji su se prijavili na natječaj.

Vaša reakcija na temu