Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Đogaš: Priprema medijskih spinova iziskuje puno vremena, pa je tu možda dio odgovora zašto se ne stignu bolje pripremiti materijali za Gradsko vijeće
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

Đogaš: Priprema medijskih spinova iziskuje puno vremena, pa je tu možda dio odgovora zašto se ne stignu bolje pripremiti materijali za Gradsko vijeće

'Nitko ne može stići sve'

Zoran Đogaš na Facebooku je objavio status u kojem je objasnio zbog čega je reagirao na nepismenost u materijalima za sjednice vijeća.

'Takvu situaciju s materijalima mogu tumačiti na više načina:

1. Prvi razlog može biti aljkavost i površnost u radu bez odgovarajućega stručnog i upravljačkog nadzora. Ako je tome tako, gradonačelnik mora preuzeti upravljačku ulogu i riješiti taj problem. Sigurno ima dovoljno stručnih i kompetentnih djelatnika u Banovini koji to mogu obaviti. Samo to im treba naložiti i to treba odraditi. Ponavljam, meni je osobno neugodno i sram me je takvih materijala. Oni izlaze u javnost i o njima se prepričava. S njima se ljudi rugaju.

2. Drugi razlog je da možda postoji namjera da takvi materijali izazovu distrakciju tako da se vijećnici više bave formom negoli sadržajem.

Zašto ovo drugo uopće spominjem? Zato što nam je primjerice prijedlog Odluke o komunalnom redu došao na sjednicu kao radna verzija u kojoj se uvijek događaju pogreške, a ne kao uređeni dokument, pa je Teutina ulica bila Tuetina, pa je bila ulica Bana Jospia Jelačića, pa je bilo desetak tipfelera i pravopisnih pogrešaka na svakoj stranici teksta. A na raspravi o toj odluci dominirala je priča o jednoj stolici u jednom štekatu zbog jednog glasa jednog vijećnika nužnog za tu odluku.

O zaklinjanju u transparenciju i javne natječaje neću ni govoriti jer je, kako gradonačelnik voli reći zatvorena špina, ali zatvorena špina transparencije i otvoren proces autokracije u kojemu svaka pisana odluka upravnih vijeća ili povjerenstava za izbor govori u prilog tome da je čekana 'njegova' konačna odluka, pa se onda upravna vijeća sastaju kasno navečer, zapisnici su više nego traljavo i nesuvislo napisani i naknadno prepravljani, zapisnici povjerenstava za izbor u kojima je primjerice od 5 kandidata samo jedan zadovoljio sve uvjete natječaja, povuku i poništi se natječaj, pa raspiše novi za dva dana, jer eto onaj koji je trebao biti izabran nije priložio čak nekoliko obveznih dokumenata kao dokaza da ispunjava uvjete na prvom raspisanom natječaju, pa ih je čovjek skupljao u tih par dana.

Kao novog vijećnika, uopće me ne zanima što je bilo prije i jesu li drugi radili isto. Zanima me zašto se govori jedno, a radi drugo.

Sad imamo novi primjer dokumenta o pozajmici za Žnjan u kojemu postoji nekoliko nesuvislih detalja poput naziva banke koja ne postoji, '5 (šest) istovjetnih primjerka' i sl. I javnost o tome raspravlja, a ne o sadržaju, ne o točnoj visini pozajmice i je li pozajmica opravdana, odnosno je li zakonski utemeljena.

Kad u izvješću gradonačelnika koje je opet loše formatirano jer to zapravo nije izvješće gradonačelnika već zbirno i neujednačeno izvješće gradskih službi, piše da je podnesena građevinska dozvola za vrtić na Pazdigradu, a u prezentaciji gradonačelnika na sjednici GV-a vidimo da trenutno imamo žalbu na lokacijsku dozvolu, onda je svakome jasno da je u 'izvješću gradonačelnika' navedena pogrešna informacija. Tada se izvrću činjenice i kvazipolitički govori da je protiv vrtića vlasnik zemljišta, kojega se usput budi rečeno, umjesto pisanom, pa i usmenom komunikacijom (umjesto ljudskim razgovorom) htjelo 'sivim manevrom' tj. oglašavanjem samo na oglasnoj ploči, izvlastiti jer bi možebitno propustio uložiti žalbu. Dakle, tog se vlasnika tri čestice u susjedstvu gradske, koji na svom zemljištu sukladno GUP-u želi izgraditi svoj objekt u domeni zdravstvene djelatnosti, javno okrivljuje na sjednici Gradskog vijeća pred medijima da je protiv vrtića, protiv naše djece i vjerojatno protiv budućnosti svoje domovine. Ne ide to tako...

Zaključno, puno zuje, malo meda daju...

To se vidi čak i u kvaliteti i pripremljenosti materijala koji dolaze na sjednice Gradskog vijeća!

Usput, sinoć je bio jedan tekst na jednom portalu prenesen s gradonačelnikova facebooka, a zapravo PR spin gradonačelnika s objavom svojih odgovora drugom novinaru tj. drugoj medijskoj kući, vezano za čak tri sukoba u jednom tekstu: Westgate, sindikat u Čistoći i onaj s braniteljima, za koje je opet, gle čuda, kriv isti onaj koji mu je 'dežurni krivac za sve'. 

Priprema medijskih spinova iziskuje puno vremena, pa je tu možda dio odgovora zašto se ne stignu bolje pripremiti materijali za Gradsko vijeće te zašto ih gradonačelnik ne stigne pažljivo pogledati. 

Nitko ne može stići sve', naveo je Đogaš.

Vaša reakcija na temu