Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović ĐOGAŠEV PLAN Subvencija smještaja umirovljenika u privatnim domovima za starije i nemoćne

ĐOGAŠEV PLAN Subvencija smještaja umirovljenika u privatnim domovima za starije i nemoćne

Pravo bi imali penzioneri s primanjima ispod četiri tisuće kuna

Zoran Đogaš, nestranački kandidat HDZ-a za splitskog gradonačelnika je najavio subvencioniranje smještaj umirovljenika u privatnim domovima za starije i nemoćne.

- Našim starijim građanima, koji su svojim radom zadužili i stvarali nas i ovaj grad red je pomoći da žive dostojanstven život - rekao je.

Planiraju izdvojiti 800 kuna subvencije, a prije toga treba postaviti cenzus po visini mirovina. 


- Primjerice, ako je prosječna mirovina tri tisuće kuna, mi razmišljamo o granici koju bi postavili od četiri tisuće, svi ispod toga bi imali pravo na subvenciju - precizirao je.

Prema Đogaševoj računici, ne radi se o velikom trošku za gradski proračun. Na godišnjoj razini od nekih 3,8 do četiri milijuna kuna.

Iznio je i da je u tijeku projekt na Medicinskom fakultetu, vrijedan 2,5 milijuna eura, koje fakultet provodi u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, a bavi se integriranom pomoći starijima.

- Razgovaramo i o ideji o dnevnim boravcima za starije, gdje, primjerice Osijek prednjači. Sredstva iz Europe u nam dostupna - obrazlagao je. 

Vezao se i na problem povezan uz dječje vrtiće, jer je u Splitu, kako je rekao,  trenutačno stanje gore nego u bilo kojem hrvatskom gradu.

Oslanjao bi se na EU fondove, ali ima prostora za rast gradskih prihoda od komunalnog doprinosa.

- U ovom trenutku je 1700 građevinskih dozvola na čekanju - upozorio je Đogaš na konferenciji za medije.

Vaša reakcija na temu