Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dolazi li nova kriza? Evo kako se Nijemci za nju pripremaju
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Dolazi li nova kriza? Evo kako se Nijemci za nju pripremaju

'Potražnja njemačkih ulagača za investicijskim zlatom u velikom je porastu'

Posljednjih tjedana, sve više možemo čuti o rastućim nestabilnostima koje dovode do velike krize u Njemačkoj. Recesija je službeno već nastupila u tom najvećem europskom gospodarstvu, a sve su izraženije i političke nestabilnosti te rast neizvjesnosti uzrokovan geopolitičkim previranjima.

Poznata izreka kaže da 'kad Njemačka kihne, cijela Europa se razboli', a taj scenarij ne čini se nerealnim u novoj, 2024. godini. Iz tog razloga, Nijemci se ubrzano pripremaju za dolazak nove krize, bilo da se radi o poduzećima koja su već krenula s otkazima ili s pojedincima koji traže načine za zaštitu svog kapitala ulaganjem u investicijsko zlato.

Nijemci sve više kupuju zlato - prijeti li nestašica?

Upravo su zlatne poluge i zlatnici postali jedno od ključnih sigurnih utočišta kojem se okreću Nijemci u ovim nesigurnim vremenima.

Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata, tvrdi kako je potražnja za zlatnim polugama i zlatnicima u Njemačkoj u velikom porastu te objašnjava zašto je do toga došlo:

'Podaci naših dobavljača iz središnje Europe, među kojima su i poznate njemačke talionice, pokazuju nam kako je potražnja njemačkih ulagača za investicijskim zlatom u velikom porastu u prvim tjednima 2024. godine. To je direktna posljedica rasta neizvjesnosti u njemačkom gospodarskom i političkom sustavu, ali i strahova od novih potencijalnih sukoba s Rusijom na istoku Europe', tvrdi Kokanović te dodaje:

'Nije ovo prvi put da je došlo do navale na investicijsko zlato. Kada je počela invazija na Ukrajinu, Europljani su pohrlili kod trgovaca zlatnim polugama i zlatnicima, što je dovelo do velike nestašice tih proizvoda diljem kontinenta. Postoji opravdana bojazan da bi se ista situacija mogla ponoviti i ove godine.'

Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata

Investicijsko zlato kao zaštita od krize

Investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika tradicionalna je zaštita vrijednosti u nestabilnim vremenima poput kriza, recesija i ratova. Ne čudi stoga da je potražnja za žutim plemenitim metalom zadnjih godina u konstantnom rastu, a oni koji su u tom periodu posjedovali zlato ne samo da su zaštitili svoju imovinu, nego su i ostvarili pozamašnu zaradu.

Naime, cijena zlata u eurima u posljednjih je pet godina narasla za više od 60%, dok je ukupni rast u zadnjih dvadeset godina čak 470%. Radi se o prosječnom godišnjem rastu od oko 8,3%, što je znatno više od prosječne stope inflacije u istom periodu, ali i od mnogih drugih oblika ulaganja poput nekretnina. 

No, rast cijene zlata nije uvijek ujednačen. Povijesni podaci pokazuju da cijena najviše raste upravo u periodima kriza i recesija jer tada potražnja za zlatom najviše raste, što zlato čini idealnim ulagačkim instrumentom u periodima kada druga ulaganja poput dionica ili nekretnina mogu biti poprilično rizična. Pogledamo li Veliku recesiju 2008. godine, cijena zlata tada je u svega nekoliko godina narasla za više od 150%.


Investicijsko zlato dolazi u raznim oblicima zlatnih poluga i zlatnika

Neoporezivo ulaganje koje štiti od inflacije

Osim što je kroz povijest nosilo visok prinos, investicijsko zlato ulagačima je privlačno i zbog činjenice da se radi o jednom od rijetkih oblika ulaganja koji je u potpunosti oslobođen svih poreza i nameta, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit, ako ga kupuje fizička osoba. Zarada od ulaganja stoga u potpunosti pripada investitoru, bez ikakvih obaveza prema državi.

Zlatnici i zlatne poluge ujedno su i vrlo likvidna imovina, to jest jednostavno ih je zamijeniti za gotovinu bilo gdje u svijetu po aktualnom tečaju kroz uslugu otkupa zlata. Zlato je prenosivo, lako za skladištiti i predstavlja imovinu koja je 'van sustava', što vlasniku daje visoku dozu neovisnosti od banaka i ostalih financijskih institucija.

Kako i gdje kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj?

Ulaganje u zlato najbolje je obaviti kupnjom investicijskog zlata u fizičkom obliku kod ovlaštenih trgovaca kao što je Centar Zlata. Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer zlatnika i zlatnih poluga te ovlašteni distributer europskih kovnica s prestižnog LBMA popisa. Kupnju investicijskog zlata moguće je obaviti u nekoj od poslovnica Centra Zlata bez čekanja na isporuku ili preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu na kućnu adresu u roku samo dva radna dana. Osim toga, klijentima je na raspolaganju i opcija pohrane zlata u sigurnim sefovima Centra Zlata koja je prvih godinu dana u potpunosti besplatna, a zlato je moguće preuzeti bilo kada.

Centar Zlata ovlašteni je distributer vodećih europskih kovnica

U ponudi Centra Zlata moguće je naći širok asortiman zlatnika i poluga – od popularnih dukata s likom cara Franje Josipa do sve traženijih kompleta malih poluga UnityBars koji nude visoku razinu fleksibilnosti investitoru. 

Ako i vi želite zaštititi svoju ušteđevinu od inflacije i recesije ulaganjem u investicijsko zlato, djelatnike Centra Zlata možete kontaktirati za besplatne konzultacije pozivom na broj 01 3000 783  ili slanjem e-maila na info@centarzlata.com, a najbolju ponudu zlata u Hrvatskoj pogledajte klikom na link: webshop Centra Zlata.

* Ovaj tekst služi isključivo za informiranje te ne predstavlja investicijski savjet

Vaša reakcija na temu