Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Domine izravno pomažu ženama koje trpe nasilje: 'Radimo na otvaranju prvog kriznog centra'
Naš grad 2024. Piše: Dalmatinski portal

Domine izravno pomažu ženama koje trpe nasilje: 'Radimo na otvaranju prvog kriznog centra'

U okviru projekta 'Naš grad 2024.' predstavljamo djelovanje splitskih udruga

Domine - organizacija za promicanje ženskih prava jedna je od brojnih udruga na splitskom području koje obavljaju najrazličitije društveno važne djelatnosti te koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Kako bi se građani podrobnije upoznali s angažmanom organizacija civilnog društva sa sjedištem u Splitu, donosimo informacije o njihovim predstavnicima, područjima u kojima djeluju, izvorima financiranja i kontaktima preko kojih im se mogu obratiti. Pritom naglasak stavljamo na njihove projekte - na one koji su već polučili uspjeh, na one koje trenutno provode kao i na one koje tek namjeravaju realizirati. Ujedno iznosimo njihove prijedloge nužnih promjena na razini javnih politika. 

Za početak valja istaknuti kako su Domine osnovane 2022., odnosno registrirane 2003., i to s ciljem promoviranja zaštite ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti u društvu temeljem roda ili spola. Danas ih predstavlja Mirjana Kučer, izvršna koordinatorica. 

'Posebno nam je važno što su Domine prepoznate u zajednici kao sigurno mjesto za žene, kao one koje odgovaraju na prepoznate potrebe - o čemu svjedoče brojni izlasci na ulice i organizirane javne akcije i akcije zagovaranja - te kao one koje nose promjene kroz brojne inovativne projekte i aktivnosti. Njima nastojimo doprinijeti prije svega razvoju demokracije i društva', navele su. 

Referirajući se na područje njihova djelovanja, iz udruge su ukazale kako je rad usmjeren na nekoliko programa. Primjerice, kroz savjetovalište nastoje direktno pomoći ženama koje trpe nasilje. 

'Također, provodimo programe istraživanja, edukacije i osnaživanja za naše korisnice, dakle uglavnom žene, no tu i je i poseban program namijenjen mladima i poticanju volonterstva. Kroz aktivističko-umjetničke intervencije u javnom prostoru zagovaramo veću vidljivost žena kroz javni prostor i javne politike. Kroz razvijeni program umrežavanja djelujemo ne samo na razini Splita i Splitsko-dalmatinske županije, već i nacionalno te na području regije Zapadnog Balkana, jugoistočne Europe, Mediterana i, naravno, na široj globalnoj razini', naglasile su. 


predsjednica udruge - odvjetnica Vera Vučković

Brojni su projekti i akcije iza njih. Izdvojile su neke od onih koje su provodile tijekom godina.

'Posebno smo ponosne na priču o 'Ženskoj prošlosti Splita - ženski vremeplov', kroz koju smo prepoznale više od 130 znamenitih žena koje su ostavile trag u prošlosti grada. Zahvaljujući provedenom istraživanju, udruga je kreirala edukativnu žensku šetnju splitskom prošlošću, zapravo jedinstven i poseban doprinos kulturnoj i turističkoj ponudi grada. Zaslužna je što je Split dobio prve murale posvećene tim istim znamenitim ženama. Tako je 2019. Josipa Krolo oslikala mural posvećen Zdravki Krstulović te je 2020. i 2021. Split dobio murale Palmine Piplović i Dike Marjanović Radica koje je u Varošu izradila Andrea Resner

Domine su bile suorganizatorice  prvog i drugog Split Pridea 2011. i 2012. koji su bez sumnje utjecali na razvijanje LGBT scene ne samo u Splitu i Hrvatskoj, već i u susjednim državama. 

Tijekom pandemije COVID-19 organizirale su krizni smještaj za žrtve obiteljskog nasilja s obzirom na to da je većina usluga privremenog smještaja bila nedostupna. Smještaj je organiziran uz podršku građanki i građana Splita koji su za te potrebe ustupili svoje apartmane, suradnja nastavljena do današnjih dana. Domine u dogovoru s Gradom Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom rade na otvaranju prvog kriznog centra za žene žrtve nasilja. 

Također, posebno su ponosne na svoje volonterke koje pomažu ženama koje su preživjele nasilje te svake godine organiziraju akcije podrške ženama koje trpe razne oblike diskriminacije s porukom: 'Žene Splita za sve žene svita!' Osobito su upečatljive akcije protiv nasilja nad ženama kao što su ona za ratificiranje Konvencije Vijeća Europe za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji, '100 lampiona za 100 ubijenih žena' te 'Ni jedna žrtva više - ni jedna žena manje' protiv femicida. Dvije godine nakon akcije femicid je u Hrvatskoj ušao u Kazneni zakon kao zasebno kazneno djelo, na što smo također iznimno ponosne - upravo su Domine organizirale neformalnu radnu skupinu koja je radila na prijedlogu pravnog rješenja za femicid', kazale su članice.

Domine trenutačno zagovaraju rodno osjetljivi proračun kao model financijske održivosti savjetovališta i skloništa za preživjele nasilje te provode pilot istraživanje s ciljem standardizacije usluge pomoći i podrške žrtvama nasilja. Velik dio aktualnih aktivnosti usmjeren je na direktnu pravnu i psihološku te pomoć i podršku žrtvama i svjedocima nasilja, ali i drugih kaznenih djela. 

'Trenutačno radimo i na realizaciji spomenutog projekta prvog kriznog centra za žene koje su preživjele nasilje - uključuje kratkoročni boravak žrtava, do najviše tjedan dana, i dobivanje potrebne pomoći i podrške kako bi na miru mogle odlučiti o sljedećim koracima koje će poduzeti u cilju vlastite zaštite od nasilja kojem su izložene. Također aktivno zagovaramo standardizaciju usluge pomoći i podrške, pomoć onima koje su proživjele seksualno nasilje te financijsku održivost izvaninstitucionalnih oblika podrške i pomoći žrtvama nasilja', iznijele su. 

U tijeku je veliki europski projekt koji ima za cilj prevenciju digitalnog nasilja koje je, kako su upozorile, sve prisutnije i nije dovoljno prepoznato. Njegov je nositelj Ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a provodi se u suradnji s hrvatskim, portugalskim i španjolskim partnerima. Projekti namijenjeni mladima, nadalje su navele Domine, usmjereni su na prevenciju i osvještavanje problema seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja.

'Integracija načela ravnopravnosti spolova zapravo nikad nije zaživjela kroz javne politike u Hrvatskoj, lokalne, regionalne ili nacionalne politike. Stoga se zalažemo za primjenu načela ravnopravnosti spolova koja uključuje procjenu potreba s obzirom na potrebe žena i muškaraca, ali i ostalih podskupina u društvu, uvođenje rodno osjetljivog proračuna te financiranje udruga koje pružaju socijalne usluge direktno iz proračuna. Također smatramo da je odgovornost za financiranje socijalnih usluga zapravo na razini županije te da upravo županija treba učiniti jako puno na promijeni percepcije socijalnih politika i potreba građana u toj domeni', uzvratile su na upit o nužnim promjenama.

Rad Domina uglavnom se financira preko programa i projekata koje provode. Glavni su izvori financiranja iz državnog proračuna i europskih projekata. Jako mali dio, naznačile su, pokrivaju Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija. Dodale su kako zaseban izvor sredstava čine strani donatori te akcije samofinanciranja i donacije građana koje se uglavnom odnose na podršku rada savjetovališta i podrške ženama i obiteljima u kriznim situacijama.

Više o Dominama može se pronaći na službenoj web stranici te na pripadajućim stranicama na društvenim mrežama. S predstavnicima se može stupiti u kontakt javljanjem na e-mail adrese domine@domine.hr i udrugadomine@gmail.com te na telefon 021 537272 i mobitel 099 60 222 65. Radno je vrijeme organizacije, čiji ured se nalazi u Bosanskoj IV na prvom katu, od 9 do 15 sati.

Vaša reakcija na temu