Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Domine nakon napada na Marinu Protić: 'Zaustavite muško nasilje nad ženama!'

Domine nakon napada na Marinu Protić: 'Zaustavite muško nasilje nad ženama!'

Smatramo da je u ovom slučaju izostala reakcija Grada i samog gradonačelnika

Udruga Domine - organizacija za promicanje ženskih prava reagirala je povodom napada na pročelnicu ureda Grada Splita Marinu Protić. Priopćenje naslovljeno 'Zaustavite muško nasilje nad ženama!', poslano medijima u subotu, prenosimo u cijelosti.

Prije dva dana napadnuta je na svom radnom mjestu, u uredu Grada Splita, pročelnica ureda  Marina Protić. Nije to prvi put, a vjerojatno ni zadnji da je službenica na radnom mjestu napadnuta od strane građanina. Marinu Protić verbalno i fizički zlostavljao je građanin, zahtijevajući pravo koje misli da mu pripada, urlanjem i šakama. Povrijedio ju je na više načina i ugrozio njezinu sigurnost na radnom mjestu. Marina Protić je tako postala još jedna u nizu žrtva muškog nasilja nad ženama.  

Ono se događa u obitelji, u javnom prostoru, na radnom mjestu. Država na svim razinama, od lokalne do nacionalne, na njega nema ili ne želi imati adekvatan odgovor. Štoviše, praveći se da ga ne čuje i ne vidi, primjerice na nogometnim utakmicama, daje mu vjetar u leđa pa nasilje i govor mržnje postaju tek dio 'folklora'.    

Ovim putem želimo prije svega izraziti svoju podršku Marini Protić,  osuditi nasilje, te ukazati još jednom na neprihvatljiv pristup institucija problemu nasilja nad ženama. Smatramo da je u ovom slučaju izostala reakcija Grada i samog gradonačelnika, budući da na službenim stranicama Grada nema ni slova osude ovog događaja, niti je u povodu istog izdano službeno priopćenje. Policija je slučaj okvalificirala kao prekršajno remećenje javnog reda i mira, a ne kao slučaj nasilja nad ženama. Mediji su dali svoj doprinos imenovanjem žrtve, što je sukladno postojećoj praksi koja je neprihvatljiva, bez obzira na to je li žrtva privatna ili javna osoba. Time je fokus usmjeren na žrtvu, a ne na počinitelja, koji je javnosti nepoznat. Na taj način žrtva se dodatno viktimizira i zlostavlja od strane institucija i javnosti.

Posljedica je to olako shvaćenog problema muškog nasilja nad ženama, loših politika i zakona te nesenzibilizirane javnosti i institucija za ovaj problem. To je praksa koju moramo mijenjati. Podsjećamo da je još 2011. donesena konvencija Vijeća Europe, poznata kao Istambulska konvencija, koja regulira pitanje nasilja nad ženama i žrtvama obiteljskog nasilja, a stupila je na snagu u kolovozu 2014. Međutim, Republika Hrvatska je, nažalost, još nije ratificirala.

U takvoj društvenoj klimi gotovo nitko nije pošteđen, osim onih koji vrše nasilje. Imena žrtva samo se nižu: danas su to pročelnica Marina Protić ili prodekanica Branka Galić, jučer je to bila predsjednica Povjerenstva za elektroničke medije Mirjana Rakić, a sutra...  

Na kraju, podsjećamo da Grad Split još uvijek nema definiranu politiku prevencije i zaštite žena od nasilja i za taj problem izdvaja sramotno malo političkog napora i financijskih sredstava.

Pozivamo javnost, sve nadležne institucije, a prije svih Grad Split i gradonačelnika da prepoznaju muško nasilje nad ženama i javno ga osude te nam se pridruže u podršci Marini Protić. Neka ovaj događaj posluži kao početak ozbiljnijeg pristupa rješavanju problema nasilja nad ženama u našem gradu, u suradnji svih relevantnih institucija i udruga.

Vaša reakcija na temu