Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot/HRT DOMOVINSKI POKRET KAŠTELA 'Istranka je treći put potopljena, a zasjat će brod komunističkog diktatora'

DOMOVINSKI POKRET KAŠTELA 'Istranka je treći put potopljena, a zasjat će brod komunističkog diktatora'

Ponovno potonuće Istranke simbolično predstavlja potonuće hrvatske kulture, poručuje Mate Šimundić

'Austrougarska carska jahta Istranka, brod je za kojega se veže dobar dio hrvatske povijesti. Ona je podsjetnik na minula vremena u kojima je na našoj obali Jadrana postojala moćna i snažna pomorska sila. Ujedno, navedeni brod predstavlja posljednju materijalnu poveznicu hrvatske pomorske tradicije s nekadašnjom Austro–Ugarskom monarhijom. Kada bismo išli još dalje, mogli bismo kazati da je Istranka jedna od rijetkih preostalih veza sa srednjoeuropskom kulturnom baštinom kojoj smo nekada u potpunosti pripadali', poručuje Mate Šimundić, predsjednik kaštelanskog Domovinskog pokreta. 

- Na spomenutoj jahti prije početka I. svjetskog rata sastali su se njemački car Vilim II. i austrougarski car Franjo Josip I. Na ovom je brodu prvi put na Jadranu upotrijebljena bežična radiotelegrafija, a brod pamti i prijevoz posmrtnih ostataka prijestolonasljednika Ferdinanda i supruge mu Sofije iz Metkovića do Trsta. Nakon raznih zgoda i nezgoda brod je od vojnog plovila preko plovila-restorana na kraju završio na dnu splitske Sjeverne luke. Prvi pokušaj vađenja broda dogodio se 2014., na stotu obljetnicu početka Prvog svjetskog rata. No, zbog nebrige brod je ponovno 2019. potonuo - poručuje Šimundić. 

Tada, dodaje, u izbornoj godini kreće pompozna akcija ponovnog vađenja broda, najava njegove restauracije i vraćanja carskog sjaja.

- Međutim, prošli su izbori, ugasile su se i kamere. A kako saznajemo, Istranka je prije nekog vremena, u potpunoj tišini, ponovno – potopljena! Treće potapanje, ovaj put daleko od kamera i javnosti. Opravdanje nadležnih je kako – nema novca za obnovu! Na ispitu su pali i Ministarstvo kulture koje je samodopadno najavljivalo restauraciju i Splitsko-dalmatinska županija koja je prije izbora obećavala novce za revitalizaciju broda - napominje Šimundić te dodaje kako su u obnovu Galeba utrošeni desetci milijuna kuna. 

- Brod komunističkog diktatora, zasjat će u punom sjaju kao spomenik, za hrvatski narod, krvavom vremenu, dok Istranka, brod dobrog cara i kralja Franje Josipa, leži na dnu Kaštelanskog zaljeva. Odnos vladajućih (HDZ, SDP, SDSS i dr.) prema ova dva broda-simbola precizno ocrtava službenu hrvatsku kulturnu politiku, koja ima novaca za 'Tita' i 'region', ali ne i za 'Franju Josipa'. Simbolično su, potopivši Istranku, a uskrisivši Galeba, potopili i stoljeća naše europske tradicije. Nasukala se zajedno s pramcem Istranke i 'hrvatska' kultura - zaključuje Šimundić. 

Vaša reakcija na temu