DORH O TRAGEDIJI NA HVARU 'Nisu osigurali uklanjanje plinova, lakomisleno su smatrali da neće izazvati opasnost'

DORH O TRAGEDIJI NA HVARU 'Nisu osigurali uklanjanje plinova, lakomisleno su smatrali da neće izazvati opasnost'

Agregat je stavljen u pogon 12. kolovoza oko 22 sata dok je brod bio usidren u uvali Ždrilac

Državno odvjetništvo izvijestilo je o novim detaljima u istrazi trovanja Talijana na brodu Atlantia. U utorak ujutro jahta je pristala na Hvaru, 57-godišnji poduzetnik Eugenio Vinci bio je mrtav.U splitsku bolnicu helikopterom je prebačeno dvoje djece čije je stanje i dalje kritično.
DORH sumnjiči 23-godišnjeg vlasnika broda i 27-godišnjeg zapovjednika za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti u vezi s kaznenim djelom opće opasne radnje. Osumnjičenici se terete da su 8. kolovoza u prostoru strojarnice ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem, ali da nisu osigurali sigurno uklanjanje plinova lakomisleno smatrajući da time neće izazvati opasnost za život i zdravlje putnika i članova posade. Takav generator ne smije se koristiti u zatvorenim prostorima bez uklanjanja plinova van prostorija, navodi DORH.
Na brod je 10. kolovoza ukrcano osam talijanskih državljana, dok je generator upaljen u ponedjeljak 12. kolovoza oko 22 sata dok je brod bio usidren u uvali Ždrilac. Došlo je do stvaranja ugljičnog monoksida i drugih otrovnih plinova koji su se kroz vrata strojarnice, pukotine u zidovima i ventilacijske cijevi klima uređaja proširili u hodnik i putničke kabine.
Zbog udisanja otrovnih plinova tijekom noći u toaletu krmene kabine preminuo je poduzetnik Vinci. Dvoje djece u dobi od 11 i 5 godina zadobilo je višeorgansko zatajenje organa, odnosno, ozljede teške naravi i opasne po život. Tri su osobe osjetile glavobolju i mučninu te bi njihov život bio ugrožen daljnjim boravkom u potpalublju.
Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(49808, "");
Pregledaj komentare