Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com DORH ODLUČIO Marjan je vlasništvo Županije

DORH ODLUČIO Marjan je vlasništvo Županije

Grad Split platio je sanaciju, tko će naplatiti štetu?

Trideset godina nakon osamostaljenja Hrvatske utvrđeno je tko je zapravo vlasnik splitskog Marjana. DORH smatra da je to Županija splitsko-dalmatinska. Kakvo iznenađenje! Grad Split platio je sanaciju, a Županija bi kao vlasnik imala pravo na naknadu štete koja je nesumnjivo nastala, i to u milijunskom iznosu, zbog čega se cijeli posao nalazi pod izvidima policije i Državnog odvjetništva. 

Razmatra se i kategorija ekološke štete propisana člankom 174. Zakona o zaštiti prirode u kojem se navodi da je to svaki zahvat ili djelovanje u prirodi izvršen bez pravne osnove koji umanjuje, oštećuje ili uništava vrijednost, strukturu, kvalitetu, raznolikost i posebnost nekog dijela prirode. Eko šteta se uplaćuje u korist državnog proračuna.

Pitanje vlasništva postavilo se zbog toga jer se zapravo nije znalo tko je nadležan za rješavanje problema u Park šumi Marjan. Stvar je komplicirala pretvorba prava vlasništva zaštićenih dijelova prirode u društvenom vlasništvu uređena s dva zakona.   

Zakonom o šumama izvršena je pretvorba šuma tako što su šume, makar onaj dio koji nije u privatnom vlasništvu, postale vlasništvo države. Kasniji Zakon o zaštiti prirode propisao je, pak, da nacionalni parkovi i parkovi prirode postaju vlasništvo RH, dok se zemljište unutar granica ostalih zaštićenih dijelova prirode, u koje spadaju i park šume, prenosi u vlasništvo županija. 

U DORH-u su zaključili da pitanje vlasništva treba tumačiti sa svrhom i ciljem, a ne strogo gramatički te da je za vlasnički status nekretnina unutar zaštićenih dijelova prirode, pa tako i park šuma, mjerodavan članak 40. Zakona o zaštiti prirode, što znači da su vlasnici park šuma županije i Grad Zagreb, koji ima status županije. 

Vaša reakcija na temu