Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Doručak s hrvatskih farmi u hotelu Park: 'Moramo pobuditi svijest da je domaće najkvalitetnije!'

Doručak s hrvatskih farmi u hotelu Park: 'Moramo pobuditi svijest da je domaće najkvalitetnije!'

Kad se utovari šleper jaja u Poljskoj samo dok se istovari prođe 15 dana, a valjanost je 28 dana, pa vi vidite... - kaže hrvatski proizvođač

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio je u utorak u hotelu Park treću manifestaciju u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) 'Doručak s hrvatskih farmi' na  kojoj su predstavljeni sustavi dobrovoljnog označavanja domaćih proizvoda. Na Doručku s hrvatskih farmi posluženi su tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja, te proizvodi specifični za Splitsko-dalmatinsku županiju.

Prezentaciju je održao v.d. ravnatelja HPA Zdravko Barač, a ono što svakako valja izdvojiti je hvale vrijedna činjenica da preko 96 posto mlijeka s hrvatskih farmi je prvorazredno prema europskim kriterijima. 

- Doručak s hrvatskih farmi je lijepa prezentacija naših proizvoda i mislim da kod svih naših građana, ali i u ugostitelja i hotelijera moramo pobuditi svijest da je hrvatsko najkvalitetnije, najbolje i iza svega stoje vrijedne ruke naših poljoprivrednika i radna mjesta. Poticanjem odnosno kupovinom pomažemo hrvatsku poljoprivredu - kazao je ministar.

Rekao je da tržište nije još sređeno onako kako bi on htio, ali da će se definitivno urediti.

- Hajdemo više poštivati svoje, voditi brigu o tome i shvatiti da je hrvatsko najbolje - poručio je Tolušić.

U tom smjeru ide i Zakon o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse.

- Riješit će to da naši proizvođači i otkupljivači imaju fer tržišnu utakmicu, da je taj odnos cijene dovoljna da pokrije sve razine - rekao je.

Na upit medija rekao je da bi hotelijeri mogli barem doručak ponuditi da je sto posto hrvatski proizvod i na tome će raditi. Ne prisilom, naravno, nego edukacijama i osvješćivanjem važnosti.

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja ovom prigodom je naveo kako je izuzetno sretan što se na današnjim stolovima nalaze hrvatski proizvodi jer se jača naše gospodarstvo.

- Treba poduzeti sve u cilju zaštite hrvatskog proizvođača i još jednom pohvaljujem mjere ministra u podizanju razine kontrole loše hrane, mahom uvozne. Mi u Splitsko-dalmatinskoj županiji imamo više mjera za poticanje poljoprivrede i oko 15 milijuna kuna godišnje poticaja. Slijedom toga je porastao broj sadnica masline, vinove loze i vrgoračke jagode - istaknuo je Ževrnja .

Doručak s hrvatskih farmi nije propustilo ni vodstvo splitske Hrvatske gospodarske komore na čelu s Mirjanom Čagalj. HGK Split, jasno, snažno podupire sve napore Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne agencije u cilju stvaranja povjerenja i odanosti kupaca, podizanja nacionalne svijesti o kvaliteti hrvatskih prehrambenih proizvoda te na promociji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrta i tvrtki u smislu jačanja konkurentnosti na tržištu.

Jednako tako, snažno podržava i stupanje na snagu novog Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom kojim će se zakonski urediti odnosi između proizvođača i trgovaca, s naglaskom na uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji često kao tržišni viškovi iz zemalja EU-a dolaze na hrvatsko tržište te značajno ruše cijene domaćih proizvoda.

A kako to izgleda u praksi, predočio nam je Mirto K., proizvođač jaja koji muku muči u konkurenciji s uvozom.

- Kada se desilo zlo da je jadno dite umrlo onda je izašlo na vidjelo što se radi. A cijena je urušena strašno, nakon što smo surađivali sa Studentskim centrom u Zagrebu, prošla su poljska jaja s 20 posto nižom cijenom - kazao je.

Posebno je apostrofirao ministrov naglasak na sljedivosti. Pohvalio je promjene koje se događaju.

- Kad se utovari šleper jaja u Poljskoj samo dok se istovari prođe 15 dana, a valjanost je 28 dana, pa vi vidite - slikovito je predočio.

Vaša reakcija na temu