DR. JOŠKO KALILIĆ UPOZORAVA 'Agresivni i otrovni pajasen širi se Dioklecijanovom palačom'

DR. JOŠKO KALILIĆ UPOZORAVA 'Agresivni i otrovni pajasen širi se Dioklecijanovom palačom'

Uz tvrđavu Gripe, veliki rasadnik pajasena nalazi se unutar zidina bastiona Contarini

Dr. Joško Kalilić nam je poslao fotografije koje pokazuju da na brojnim mjestima na zidinama Dioklecijanove palače rastu stabla pajasena različite veličine, što je, tvrdi, znak brzog širenja.

- Uz tvrđavu Gripe, veliki rasadnik pajasena nalazi se unutar zidina bastiona Contarini gdje rastu brojna stabla pajasena od kojih neka dosežu visinu i do 10 metara. Bezbrojne i okom dobro vidljive sjemenke pajasena vjetar lako raznosi na veće udaljenosti jer su suhe i lagane te imaju oblik zakrivljene elise što pogoduje njihovom brzom širenju. Zbog velike blizine Dioklecijanove palače velika je vjerojatnost da sjemenke dolaze do Palače s ovih stabala kod svakog malo jačeg vjetra - rekao je Kalilić.

Budući da su u tijeku građevinski radovi unutar zidina bastiona Contarini, Kalilić smatra da bi bilo poželjno da projektant preko izvođača radova bagerom temeljito ukloni sva stabla pajasena s cjelokupnim sustavom korijenja iz kojeg mladi izdanci pajasena lako izlaze ako ostanu u zemlji.

- Istovremeno bi konzervatori trebali poduzeti hitne mjere uklanjanja za sada relativno malih, ali brojnih pajasena na Dioklecijanovoj palači da bi spriječili potencijalno oštećenje zidina Palače - poručuje ovaj zaljubljenik u Split. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(51131, "");
Pregledaj komentare