Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dr. Karin o svrabu među učenicima: Situacija je pod kontrolom, samo treba spriječiti širenje

Dr. Karin o svrabu među učenicima: Situacija je pod kontrolom, samo treba spriječiti širenje

Ravnateljica NZJZ-a kaže kako misli da će se bolest zaustaviti bez problema

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, dr. Željka Karin, dala je izjavu uvezi svraba koji se pojavio među učenicima OŠ Sućidar. Kazala je da su jučer imali potvrdu kod jednog djeteta, jučer je bilo 3-4 djece, danas 7. 

'Svrab se događa u kolektivima jer se prenosi kontaktom (odjeća, roba...). Djeca međusobno kontaktiraju. Nema većih simptoma osim svrbeži. Alergijska reakcija na ugriz. Same mjere i terapija su mazanje terapijom protiv svraba. Namaže se od glave do pete, 24 sata stoji pod gelom. Nakon toga se otušira. Mora se oprati sva odjeća, posteljina... Svi ukućani se trebaju tretirati jednom. Kod oboljelih se nakon tjedan dana treba ponoviti terapija za svaki slučaj', kazala je dr. Karin.

Napomenula je kako možda izgleda komplicirano, ali da se radi o jednostavnoj je bolesti.

'Samo treba spriječiti širenje. Kod nas je situacija pod kontrolom. Liječnica je obavijestila nadležne, epidemiolozi prate širenje. Moguće da će biti još slučajeva, ali brzo ćemo to zaustaviti. Bolest neće ugroziti posebno djecu, ali moramo zaustaviti širenje. Okupili smo se tu zbog jednog potvrđenog slučaja i tri slučaja koji su dobili terapiju na temelju kliničke slike. Vidjet ćemo hoće li biti još djece, no svrab će se zaustaviti bez problema. Mi nismo izoliran slučaj u Hrvatskoj, svrab se širi u kolektivima (škole, vrtići). Nije to nikakav problem. Roditelji, da znate, obično svrbež bude na nadlanicama, oko zapešća, oko članaka nogu, na bedrima, donjem dijelu stražnjice i podlakticama, to su tipična mjesta... Ako se jako češu, treba se javiti liječniku', zaključila je dr. Karin. 


Vaša reakcija na temu