Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dr. sc. Marko Jelić najavio kandidaturu za šibensko-kninskog župana

Dr. sc. Marko Jelić najavio kandidaturu za šibensko-kninskog župana

Iris Ukić Kotarac kandidatkinja je za njegovu zamjenicu

Dr. sc. Marko Jelić, aktualni gradonačelnik Knina, nezavisni je kandidat za župana šibensko-kninskog, dok je Iris Ukić Kotarac kandidatkinja za njegovu zamjenicu. Kandidaturu je simbolično najavio danas, na prvi dan proljeća, podno slapa Krčić, izvora rijeke Krke. 

- Prije 90 minuta završila je zima i započelo proljeće, doba buđenja života iz sna koji je trajao duge mjesece hladnoće. Ovdje na izvoru rijeke koja uvezuje našu županiju, koja predstavlja kičmu našeg prostora, poveznicu između zaleđa i obale, objavljujem da ću se kandidirati za župana Šibensko-kninske županije i da će kandidatkinja za zamjenicu župana biti gospođa Iris Ukić Kotarac –najavio je uvodno dr.sc. Marko Jelić.

Jelićevu kandidaturu za župana podržavaju uspješni načelnici niza općina diljem županije iza kojih stoje ostvareni rezultati u lokalnim sredinama: načelnik Pirovca Ivan Gulam, načelnik Tribunja Marko Grubelić, načelnik općine Murter- Kornati Toni Turčinov i načelnik Primoštena Stipe Petrina, a podršku su mu izrazili i predstavnici nezavisnih lista iz Drniša, Vodica, Unešića, kao i dosadašnji zamjenici Marijo Ćaćić i Kristina Perić.

- Do sada ste nas ovdje okupljene spoznali u jednoj drugoj ulozi kao čelnike jedinica lokalnih samouprava koji su požrtvovno, beskompromisno i pošteno činili sve da naše sredine ožive i nakon dugih godina stagnacije postanu mjesta dostojna življenja. Sustavno smo proveli i dalje provodimo aktivnosti koje su omogućile našim sugrađanima da se osjećaju i da budu jednaki, dokinuli smo stranački klijentelizam i pokrenuli procese da najsposobniji, najkompetentniji i najkvalitetniji među nama budu uključeni u društvene tijekove i aktivnosti naših gradova i općina. Upravo nezavisnost nas kao čelnika, potpuno oslobođenih od stranačkog kadroviranja te negativne selekcije izdigla je naše sredine iz prosječnosti, a našim sugrađanima omogućila da dođu do izražaja – istaknuo je.

Jelić napominje kako je došlo vrijeme da se dokine osjećan nemoći i apatije.

- Županija je jedan cjeloviti prostor, kako geografski, tako i populacijski, ljudski. Jaka najmanja općina među nama znači snažan Šibenik, snažan Šibenik znači snažne Vodice, Unešić, Pirovac, Drniš, Knin i tako dalje. Upravo nejednakost postupanja Županije prema svakoj od jedinica unutar nje dovodi do osjećaja nemoći i apatije, a to nas dugoročno slabi i time se jaz između susjednih dalmatinskih županija i naše dodatno produbljuje. Mi kao županija i Šibenik kao njeno središte zaostajemo za Zadrom i Splitom. Za to nema nikakvog valjanog i na razumu utemeljenog razloga. Imamo sve, dva nacionalna parka i tri parka prirode. Idealnu osnovu za razvoj turizma na održiv način, smanjujući pritisak na okoliš u turističkim središtima te gospodarski valorizirajući trenutno demografski depopulirane krajeve, koji su na neki način zaboravljeni i prepušteni sami sebi – kazao je.

Jelić je naglasio kako je došlo vrijeme za promjene, za transparentnije i učinkovitije upravljanje županijom.

- Županija se mora sustavno brinuti za svakog njenog građanina, postati otvorena i digitalizirana. Trenutačno je Županija ta koja umjesto da servisira potrebe malih općina i gradova, često nameće prepreke koje nam oduzimaju vrijeme i novac, dok naši sugrađani napuštaju svoje domove i grade budućnost drugdje. Isto je i s poduzetnicima koji se bore s dosad neviđenim izazovima, mi im pomažemo unutar naših mogućnosti, ali pomoć Županije je minorna i kad dođe, dođe sa zakašnjenjem. Na primjeru Knina i općina čiji su načelnici ovdje vidljivo je da se može više, i da rad utemeljen na poštenju i znanju donosi konkretne rezultate. Mi žitelji ove županije trebamo više, Županija mora više, a naš tim i ja hoćemo i možemo više, i što je najvažnije znamo kako to više postići i to smo do sad dokazali! Svatko sad ima izbor oslobođen ideologije i praznih riječi, svatko od nas mijenja svijet tako što krene od sebe, važno je da ima mogućnost i slobodu izbora. Imaš izbor! – zaključio je dr.sc. Marko Jelić, kandidat za šibensko-kninskog župana.

Okupljenima se obratila i Iris Ukić Kotarac, kandidatkinja za zamjenicu župana.

- Naš budući župan dr.sc. Marko Jelić pazit će na svakoga od nas, na svaki najmanji i najudaljeniji dio županije koji je svih ovih 30 godina bio neopravdano zapostavljen zašto što je jedna politička opcija vodila računa samo o sebi i svojima. Upravo zbog toga, svi mi ovdje okupljeni, nezavisni načelnici i gradonačelnici, nezavisni vijećnici i pojedinci koji su se dokazali u svojim sredinama dajemo podršku Marku. Tu je i Stipe Petrina koji nažalost danas nije s nama. Svim srcem smo uz Marka i objeručke smo podržani od strane općina i nezavisnih lista. Prihvatili smo se ove počasne uloge da promijenimo županiju na bolje. Mi smo garancija da se sve ono što se radilo u našim sredinama može ostvariti i na razini županije. Naša županija ima sve pretpostavke da bude ne samo bolja, već najbolja. Dragi građani, imate izbor i ovo je jedini izbor koji garantira da ćemo postići ravnotežu, kako u Županijskog skupštini, tako i u izvršnoj vlasti i da ćemo napokon svi biti jednaki. Želimo županiju jednakosti, pravednosti i rada. Sve ostalo već smo napravili u svojim sredinama i garancija smo da se to može napraviti i na razini županije – zaključila je Iris Ukić Kotarac, kandidatkinja za zamjenicu župana.

Vaša reakcija na temu