Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HGSS Zadar DRAMATIČNA AKCIJA HGSS-a Helikopterom spašavali onesviještenu planinarku, za to vrijeme pala u škrapu još jedna

DRAMATIČNA AKCIJA HGSS-a Helikopterom spašavali onesviještenu planinarku, za to vrijeme pala u škrapu još jedna

Objema je trebala liječnička pomoć

Iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) izvijestili su o dvije akcije danas na Anića kuku u NP Paklenica.

U 13.12 sati stigao je poziv posredstvom centra 112 o stranoj državljanki koja je bez svijesti, a nalazi se na planinarskoj stazi pri vrhu Anića kuka. Odmah po pozivu na lokaciju je krenulo dvoje spašavatelja iz Starigrada te se pozvala dežurna ekipa iz zrakoplovne baze Divulje. Po dizanju helikoptera, dogovorili su da iz Divulja stigne jedan spašavatelj, a u bazi Zemunik se ukrcalo još troje spašavatelja HGSS-a Zadar. 

Do nje su prvi stigli najbliži spašavatelji iz Starigrada i pružili joj prvu pomoć. Pomogli su potom spašavatelju iz lebdećeg helikoptera, koji je spušten na nepristupačni teren gdje se unesrećena nalazila. Smjestili su unesrećenu u nosila i vitlom je podigli. Osoba je pri svijesti prebačena u vojnu bazu Zemunik, gdje je predana timu Hitne medicinske pomoći.

U trenu odlaska helikoptera natrag u Divulje stigla je poruka da je još jedna osoba iz iste grupe pala u škrapu i ozlijedila se. Pregledom se ustanovio slomljen prst ruke, porezotine na rukama, nogama i po glavi. Nakon pregleda odlučeno je da se ne vraća helikopter, jer se osoba može samostalno kretati, ali u susret dvojci spašavatelja na terenu stiglo je još četvero koji su krenuli iz Zadra na vijest o prvoj akciji. Priopćili su kako je osoba otpraćena do parkinga odakle je dalje upućena na obradu u zadarsku bolnicu.

- Kako kreću vrući dani, ponovo upozoravamo na opasnost od vrućine. Birajte staze zaklonjene od direktnog sunca. Nosite i konzumirajte dovoljno vode. Nosite adekvatnu zaštitu. Nemojte se izlagati naporu u najvrući dio dana - poručili su iz HGSS-a. 

Vaša reakcija na temu